Pertama Kali Membayar Cukai Tanah dan Taksiran

Alhamdulillah, alhamdulillah dan alhamdulillah yang amat. Sedar tak sedar, rupanya aku sudah mula wajib membayar cukai tanah dan taksiran rupanya hahaha. Walaupun aku tak duduk lagi kat rumah itu, bayaran cukai tetap kena bayar. Nasib baik tak mahal mana. 

Cukai Tanah dan Cukai Taksiran ini berbeza. Satu kepada Pejabat Tanah dan Galian manakala satu lagi untuk kerajaan tempatan. Untuk kes aku ialah Majlis Perbandaran Nilai. Tapi, kalau tak silap dulu katanya Majlis Perbandaran Nilai akan bergabung dengan Seremban untuk membentuk Bandaraya. Kalau tak silap aku lah. Tak tahu apa statusnya sekarang selepas kerajaan bertukar ek.

Actually jakon juga perasaanya sebab kena bayar cukai tanah hahaha. Dahulu, rasanya mak bapak je yang fikir pasal benda ini. Rupanya la nie aku pun dah kena fikir sama. Tak tahulah apa tindakannya kalau tak bayar cukai. Bayar dan jalankan je kewajiban.

Harap murah rezeki dan melimpah ruah belaka huhu.

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI