Keputusan Semester Dua

Alhamdulillah, keputusan bagi semester dua telah diperolehi. Hurmmm, macam mana nak cakap ek? Sesuatu yang tidak diduga. Semester dua ini, aku ambil 3 subect iaitu – Organizational Communication, Comunication of Decision Making & Theory & Practice of Communication.

Ramai yang kata (senior dan rakan se-batch) subject Organizational Communication paling susah. Sebab perlu cover terlalu banyak topik. Setiap minggu pula, pelajar perlu buat pembentangan akan topik yang diberikan pada ketika itu juga. Menurut senior, semester lepas tiada pelajar yang mendapat A. Tapi 2 semester lepas ada 2 orang. Agak jarang dan susah untuk seseorang itu memperoleh markah A katanya. Entah… itu hasil penilaian rakan taulan. Aku memperolehi A- untuk subjek ini. Tergamam sebentar sebab rasa macam tak yakin mana tatkala menjawab soalan final exam tempoh hari. Bayangkan, perlu menjawab 3 soalan (20 markah tiap satu) dalam tempoh 1 jam setengah. Memang menggigil tangan nak menulis. Cakar ayam jawapannya haha. Apapun alhamdulillah, lepas dengan jayanya.

Baca: Cuti-Cuti Malaysia : Jom Ke Kuantan, Pahang

Untuk subject Theory & practice of Communication pula, aku memperoleh A- juga daripada antara pensyarah kegemaran ramai (katanya). Langsung tidak stress menghadiri kuliah daripada lecturer ini. Stail mak-mak dan kakak-kakak. Macam itu lah. Dia akan banyak bercerita dan menyesuaikan pembelajaran dengan contoh-contoh yang real. Bab lecturer tidak stress. Tapi bab menghadapi karenah sebab tersalah pilih kumpulan yang mengendalikan task yang susah – Audit. Aiyoo, banyak betul kerja yang perlu dilakukan. Daripada mula sampai tamat, rasanya it is all about audit. Never ending jobs. Apapun, alhamdulillah, segalanya baik-baik belaka. Dapat juga A- kan. Rasanya sebab task audit yang mencabar itu pun banyak membantu perolehan markah / gred yang aku perolehi. Dan, aku pun memang gigih menjawab soalan pada final exam hingga ke helaian terakhir. Kau mampu?

Aku rasa stress dan terkejut membaca keputusan Communication of Decision Making. Boleh pula aku dapat B+??? Apa salah aku? Aku buat semua task, assignment, presentation, hadir semua kelas (kecuali minggu kedua) dan hadir di kedua-dua lawatan korporat. Aku yakin menjawab dengan baik soalan yang diajukan pada masa final exam. Aku ingatkan dapatlah A- atau A. Tapi, nan ado..aku dapat B+ je. Tak cukup panjang kot gorengan aku pada final exam. Aiii, macam mana lah aku nak menghadap lecturer itu semester hadapan. Dia mengajar aku untuk salah satu subjek yang aku pilih. Hati tak tenang.

Tamat Sudah Semester 2

Alhamdulillah, hari ini (19 Disember 2019), secara rasminya kelas terakhir untuk semester 2 telah tamat. Cumanya, hanya perlu hantar 2 assignment (quiz) dan akhirnya perlu menduduki 3 peperiksaan akhir dalam masa 2 minggu dari sekarang (lebih kurang).

Tahun ini aku ambil subjek Oranizational Communication, Communication and Decision Making & Theory and Practice Corporate Communication. Alhamdulillah, sepanjang penyajian untuk semester 2 ini kesemuanya berjalan lancar. Harapnya, kesemua diterjemahkan dengan keputusan yang memukau jua haha.

Ohhh ya, tahun lepas aku dapat 3.8 lebih (tak ingat nilai perpuluhan) Sebab dapat 2 A dan 1 B+. Alhamdulillah syukur. Harap tahun ini boleh peroleh A untuk kesemua subjek. Paling tidak pun A – untuk satu subjek jarang orang dapat A itu hihi.

Seperti biasa, konsep mudah untuk berjaya dalam Master ini ialah pertamanya pemilihan (giliran) tenaga pengajar yang betul. Ada subjek yang tiada pilihan (hanya seorang tenaga pengajar sahaja) dan ada subjek yang diajar secara bergilir oleh tenaga pengajar tertentu. Ikut nasib. Perlu redha dan tabah menghadapinya hahahaha. Kekal positif walau apa jua yang dihadapi. Rajin-rajin bertanya dengan senior.

Go Go Chaiyok. Perlu siap sedia untuk menduduki peperiksaan yang back-to-back. Tarikhnya adalah selang 2 hari bagi setiap subjek. Seriau memikir.

Doakan kami semua dapat menjawab soalan dengan baik. Moga keputusan yang diperoleh adalah A kesemuanya. Insyallah aminn

Tamat Semester Pertama Master Komunikasi Korporat UPM

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Minggu lepas, aku sudah berjaya menamatkan Semester Pertama aku untuk Master Komunikasi Korporat UPM. Secara kebetulan aku masuk pada Semester Kedua 2018/2019. Rasa macam suasana lebih tenang dan damai lah pulak hihi.

Semuanya berlaku sekelip mata je. Umpama baru semalam aku dok buat pemeriksaan kesihatan di Klinik UPM. Rupanya, boleh je untuk kita buat pemeriksaan kesihatan di Klinik luar. Cuma mungkin kos bayarannya lain atau lebih mahal lah kot. Lagi satu, kalau buat pemeriksaan kesihatan di UPM, tatkala buat pendaftaran, akan skip satu proses untuk semakan dokumen kesihatan. Kan ke lebih mudah tu.

Semester Pertama aku ambil 3 matapelajaran sahaja iaitu Statistics for Communication Research, Communication Theory dan Research Methodology. Sebab apa aku ambil ini? Kod Subject paling rendah. Aku beranggapan, semakin tinggi kod subjek, maknanya makin susah sesebuah subjek itu.
Statistics for Communication Research oleh Dr Julia Wirza. Seorang lecture yang muda setahun drpd aku. Sangat supportive dan gigih memberi tunjuk ajar kpd anak murid hihi. Mesra pelajar dan kesemua kami selesa belajar dengan Dr Julia. Alhamdulillah majority drpd kami memperoleh keputusan A (markah antara 80 hingga 100). Terima kasih setinggi langit. Insyaallah kami akan kenang hingga ke syurga.
Manakala untuk subjek Research Methodology pula kami diajar oleh Prof Dr Mua’Ti merangkap Dekan Fakulti. Ramai orang memerikan respon kagum dan teruja menjadi anak murid beliau. Begitu juga aku. Mungkin gaya pengajaran yang bersahaja dan penuh ilmu didada. Lagipun, aku dambakan sepenuhnya jiwa raga aku kepada subjek ini. Kegemaran katanya. Siap buat research proposal bermuka surat 84 lagi. Mencapap tak? Insyaallah aku mengharapkan keajaiban untuk memperoleh A bagi subjek ini. Doakan…
Untuk subjek Communication Theory pula kami diajar oleh Dr Wan Anita Wan Abas (atau lebih dikenali sbg Dr Wawa). Dlm subjek ini kami dibahagikan kpd beberapa kumpulan dan tiap minggu ada pembentangan oleh satu kumpulan camtu. Agak sukar dan janggal bagi aku yang tidak punya asas rasmi dalam bidang komunikasi. Aku amat mengharapkan keajaiban kuasa infiniti untuk dapat A bagi subjek ini. Huuuu sedih. Risau yang amat sebab apa yang aku belajar tak masuk langsung. Soalan Umum lah pulok yang ditanya. Pengsan.
Apapun, aku enjoy dan happy dengan semester pertama aku ini. Jumpa kawan baharu daripada pelbagai latar belakang. Lucu melihat gelagat masing-masing. Sebuah pengalaman baharu yang mengasyikkan. Insyaallah moga berjaya cemerlang kesemuanya.

Selamat Mendaftar Master Corporate Communication UPM

Alhamdulillah, alhamdulillah dan alhamdulillah syukur kehadrat Illahi kerana dengan izin dan restu darinya akhirnya aku berjaya mendaftar sebagai pelajar Master di Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam jurusan Master in Corporate Communication.

Tidak terlintas dibenak hati dan akal fikiran aku untuk sambung sehingga ke peringkat ini. Yelah, niat asal nak dapatkan penajaan daripada company. Tapi oleh sebab tempoh perkhidmatan tidak cukup 5 tahun, aku kena bayar sendiri. Makna kata, kena bayar guna duit bonus je lah gamaknya. Insyaallah dan doakan bonus yang diterima adalah konsisten dan menaik dari tahun ke tahun.

Aku daftar pada hari pertama pendaftaran dibuka. Silap langkah sebenarnya sebab aku tidak baca habis panduan pendaftaran untuk pelajar baharu. Sepatutnya aku pergi buat Medical Check-up dahulu di Klinik Kesihatan UPM. Tempoh masa yang aku habiskan untuk proses ini sahaja hampir 2 jam. Dengan kata lain, 2 jam aku melanguk menunggu menyiapkan proses demi proses berkaitan. Lebih lambat lagi sebab aku tiada wang cash. Terpaksalah cucuk duit di ATM dahulu.

Secara kebetulan, aku memang sudah tawaf 2 kali di UPM ini. Join 2 event larian anjuran persatuan pelajar di UPM. Jadinya, sedikit sebanyak aku tahu selok belok kedudukan bangunan di UPM. Alhamdulillah tidak sesat dan kekok naik kereta kehulu hilir mencari lokasi.

Sebaik sahaja habis proses medical check-up, aku terus bergegas ke Bangunan Akademik A, UPM. Aku bernasib baik sebab buat Medical Check-up di UPM. Jadi, boleh skip step pengesahan kesihatan. Alhamdulillah Sihat lah kan. Aku terus masuk step pengesahan dokumen, transkrip etc dan kemudiannya step bayaran. Kesemuanya dibuat secara online sahaja. Buat permulaan, bayar dahulu RM1250 untuk yusan asas. Untuk yuran per kredit pula disuruh bayar kemudian sebaik sahaja tahu nak ambil berapa subject untuk semester pertama ini.

Kad Matrik pun online je semuanya. Jadinya tidak boleh lah nak melaram pakai kad pelajar. Sedih.

Doakan semunya berjalan lancar dan berjaya dengan cemerlang

List of Communication Theories – KOM 5111 ?

Theoretically,In academic, obviously I am new on ‘Corporate Communication’. So, I need to study early and do some research about the subject that i will take next 2 ++ months. Thanks to Mr Google and several alumni who given some info about the subject – KOM511 Communication Theory. Here is the first result.

It is look like the student need to pick one theory and do some presentation. Oh My God. Can I do a presentation in English? I am nervous person okay! waaa waaa waaa

First Assignment for Student First Semester 2013/14

List of Communication Theories that can be used for Assignment 1

  1. Adaptive Structuration Theory
  2. Argumentation Theory
  3. Attitude Formation Theory
  4. Attribution Theory
  5. Diffusion of Innovation Theory
  6. Early Rhetorical Theory
  7. Elaboration Likelihood Theory
  8. Equity Theory
  9. Expectancy Value Theory
  10. Hirokawa Faulty Group Decision Making Theory
  11. Hypodermic Needle Theory
  12. Information Theory
  13. Integrative Theory/Structural Functional Theory
  14. Language Expectancy Theory
  15. Likert’s Four Systems Theory
  16. Magic Bullet Theory
  17. Marxist Media Theory
  18. Problematic Integration Theory
  19. Media Equation Theory
  20. Media Richness Theory
  21. Muted Group Theory
  22. Problematic Integration Theory
  23. Social Learning and Violence Theories
  24. Social Penetration Theory
  25. Social Presence Theory
  26. Symbolic Convergence Theory
  27. Theories of Active Audience
  28. Theory of Interpersonal Relationship
  29. Theory of Planned Behaviour
  30. Weick’s Theory of Organizing

List of Communication Theories that CANNOT be used for Assignment 1

  1. Agenda Setting Theory
  2. Aristotle’s Theory of Persuasion
  3. Attitude Change Theory
  4. Attraction Theories and Relational Development
  5. Berger’s Uncertainty Reduction Theory
  6. Berlo’s SMCR Model of Communication
  7. Cahn’s Theory of Perceived Understanding
  8. Cognitive Dissonance Theory
  9. Cultivation Theory
  10. Interpersonal Goal-Oriented Theory
  11. McCroskey Theory of Communication
  12. Media Effects Theories
  13. Predicted Outcome Value Theory
  14. Reinforcement Theory
  15. Ruesch and Bateson Theory of Communication
  16. Rules Theory of Interpersonal Communication and Relationship Development Theory
  17. Schramm Theory of Communication 18. Social Exchange Theory
  18. Systems Theory of Communication
  19. Two Step Flow Theory of Communication
  20. Uses and Gratification Theory
  21. Westley-MacLean Theory of Communication

 

Synopsis of Courses for Master of Corporate Communication UPM

Here are the synopsis of courses for Master of Corporate Communication, University Putra Malaysia (UPM). Most of it, I got from an ‘old’ micro blog which i think managed by person from Communication Department, Faculty of Modern Languages & Communication UPM.

COMPULSORY COURSES (21 credits)

KOM5111 Communication Theory – 3 credits

Analysis of contemporary theories of human communication emphasizing the similarities and differences between the various communication process of interpersonal, organizational, mass communication and international communication; development of communication theory and current issues in communication theory.

KOM5113 Communication Research Methods – 3 credits

Development of research in communication; the role of theory in research; the research process: developing a research problem, defining concepts, formulating objectives, testing hypotheses; concepts of causality, logic of measurement; reliability and validity; survey research: sampling, questionnaire and interview; schedule construction of interviewing and fieldwork; internal and external validity; coding and content analysis; using archived data and statistical records; data reduction and statistical analysis; report writing.

KOM5115 Statistics for Communication Research – 3 credits

This course covers variety of statistical techniques used in descriptive and inferential analysis; exploratory data analysis, hypothesis testing; test of differences; test of association and test of relationships.

KOM5315 Organizational Communication – 3 credits

This course covers nature of organizational communication; group communication in organization; communication networks; leadership communication; organization culture and communication audit in organizations.

KOM5317 Theory and Practice of Corporate Communication – 3 credits

This course covers the theoretical and practical aspects of corporate communication; management of organizational image, identity and reputation; branding and corporate advertising; media relations and corporate writing; investor relations; employee communication; government affairs; corporate social responsibility; customer relations; corporate communication research.

KOM5321 Advanced Public Relations – 3 credits

The course covers fundamental concepts, theories, elements and principles of public relations; survey of current practices and problems in the field of public relations; functions of public relations; application of ethics and professionalism of public relations; management of public relations activities and campaigns; practices of public relations in government, not-for-profit organizations, business organizations and multicultural settings.

KOM5325 Integrated Marketing Communication – 3 credits

This course focuses on the theory and practice of integrated marketing communications (IMC) and offers an overview of the developments of the field. This course provide insights into the profession in corporate communication and its interface with society.

ELECTIVE COURSES (19 Credits)

KOM5117 Data Analysis and Interpretation – 3 credits

This Course Covers The Basics Of Statistics, An Introduction To Spss, Data Entry, Exploratory Data Analysis, Analysis Of Differences, Analysis Of Association, Analysis Of Relationship, Data Presentation And Report Writing

KOM5210 Public Speaking for Professionals – 3 credits

This course covers concept of speech communication; verbal and non-verbal communication; manifestation of nervousness and communication apprehension; audience analysis; informative format, persuasive format and three types of appeal in speech.

KOM5211 Interpersonal Communication – 3 credits

This course covers the definition and process of interpersonal communication; characteristics of the communicator and situations that influence interpersonal relations and communication in organizations; communication strategies and communication effectiveness; conceptual, practical and research issues.

KOM5213 Psychology of Communication – 3 credits

This course covers the domain of psychology of communication as a field of inquiry; the concept of self and others; attribution and defense mechanisms in communication; stereotype and prejudice; interpersonal attraction and relationship; social and group influence; message structure and appeal; psychology of media; research themes and issues in communication psychology.

KOM5215 Intercultural Communication – 3 credits

This course covers the history of intercultural communication as a field of practice and inquiry; domain of intercultural communication; perspectives of intercultural communication inquiry; conceptual foundation; role of identity in intercultural communication; theories of cultural variability; cultural influences on communication in various contexts; theories of intercultural communication; ethics and intercultural communication; issues and agendas of intercultural communication.

KOM5217 Strategies of Communication – 3 credits

This course covers the process of developing communication strategies with an emphasis on problem definition; behavioral specification of objectives; situation analysis; strategy formulation; audience analysis and justification through application of communication theories and research results, and evaluation.

KOM5319 Communication and Decision Making – 3 credits

This course covers the role of information in decision making; rationality in decision making; the decision making process and strategies; information seeking and decision making at the individual, family, community, organizational and national level.

KOM5323 Principles of Advertising – 3 credits

This course covers the foundation of advertising by discussing topics such as advertising and society, the process of marketing and the scope of advertising; the different types of research in advertising and the strategic planning in advertising; analyze the different channels of communication through which advertising messages are conveyed and develop the media planning strategy.

KOM5327 Crisis Communication – 3 credits

This course covers concepts of crisis, crisis management, and crisis communication; crisis management approaches and crisis communication theory; Steps in crisis prevention, preparation, recognition, containment and recovery; Planning crisis communications plan for managing organizational crisis.

KOM5331 Brand Communication – 3 credits

This course focuses on how brands and branding have increasingly become a focus of any organization in their corporate communications and marketing activities. Theoretical insights will be used to critically evaluate current brand campaigns, and to discuss the role of corporate and marketing communications in making such campaigns successful.

KOM5419 Presentation Media – 3 credits

This course focuses on theories and practices of media preparation for presentations and the techniques of managing media units.

KOM5711 Special Topics in Corporate Communication – 1 credit

This course covers methods of identifying, evaluating and suggesting strategies for improvement regarding a particular problem or issue in communication. The students will formulate a systematic inquiry and learning strategy on their own initiative

FBK5600 Master Research Project Seminar – 1 credit

This course covers the basic principles, essential elements and sequential steps required in community health program management. Decision making models, quality management functions and strategies in planning, implementation etc

FBK5989 Research Project – 6 credits

Source: UPM

About Master of Corporate Communication

Briefly about Master of Corporate Communication, Faculty of Modern Languages and Communication, University Putra Malaysia (UPM).

The programme aims to equip candidates with knowledge of theories and applications relevant to the field of corporate communication. In this programme, candidates are exposed to latest developments in the communication industry.

Through a series of lectures and practical assignments, the programme aims to contribute to a higher level of professionalism among future and current practitioners of corporate communication and professionals in the media industry. Special focus is given to various aspects of corporate communication, such as planning, preparing, organising and utilising corporate communication in the operation of an organisation.

List of Courses: Compulsory Courses (21 credits)

  • KOM5111 Communication Theory – 3 credits
  • KOM5113 Communication Research Methods – 3 credits
  • KOM5115 Statistics for Communication Research – 3 credits
  • KOM5315 Organizational Communication – 3 credits
  • KOM5317 Theory and Practice of Corporate Communication – 3 credits
  • KOM5321 Advanced Public Relations – 3 credits
  • KOM5325 Integrated Marketing Communication – 3 credits

List of Courses: Elective Courses (19 credits)

  • KOM5117 Data Analysis and Interpretation – 3 credits
  • KOM5210 Public Speaking for Professionals – 3 credits
  • KOM5211 Interpersonal Communication – 3 credits
  • KOM5213 Psychology of Communication – 3 credits
  • KOM5215 Intercultural Communication – 3 credits
  • KOM5217 Strategies of Communication – 3 credits
  • KOM5319 Communication and Decision Making – 3 credits
  • KOM5323 Principles of Advertising – 3 credits
  • KOM5327 Crisis Communication – 3 credits
  • KOM5331 Brand Communication – 3 credits
  • KOM5419 Presentation Media – 3 credits
  • KOM5711 Special Topics in Corporate Communication – 1 credit
  • FBK5600 Master Research Project Seminar – 1 credit
  • FBK5989 Research Project – 6 credits

Source: UPM

Permohonan Sarjana Komunikasi Korporat di UPM telah Lulus

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Akhirnya permohonan untuk melanjutkan pengajian peringkat Sarjana Komunikasi Korporat di Universiti Putra Malaysia (UPM) telah diluluskan oleh pihak Universiti. Sujud syukur banyak-banyak kepada tuhan yang maha esa.

Memang betul kata staff Fakulti Pengajian Bahasa UPM tempoh hari. Katanya mesyuarat permohonan peringkat Sarjana akan diadakan dalan tempoh 2 minggu lagi. Yeah, minggu ini genap 2 minggu dan aku pun dapat hasilnya. Permohonan DILULUSKAN.

Aku sendiri tidak menjangkakan secepat ini keputusan yang akan diterima. Apapun syukur sebab penantian diakhiri dengan berita gembira. Next move adalah kumpul duit dan berjimat untuk membiayai pengajian aku ini nanti.

Apapun, tak sangka secepat 11 Feb aku akan masuk kuliah. Ingatkan bulan Mac baru start. Rupanya lebih awal daripada apa yang dijangka.

Aku tak pasti apa reaksi rakan-rakan sekuliah yang sama-sama ambil Diploma Sains Kuantitatif dan Ijazah Sarjana Muda Matematik di FTMSK UiTM dahulu. Totally aku keluar dari bidang yang aku belajar dahulu. Dunia nombor kepada dunia komunikasi/perhubungan awam. Mohon sangat-sangat agar segalanya berjalan dengan lancar. Insyaallah.

Permohonan Sedang Dalam Proses

Alhamdulillah, permohonan Sarjana Komunikasi Korporat UPM sudah bertukar status kepada ‘in process’. Berdebar hati ini. Entahkan lulus entahkan tidak.

Pagi tadi aku buat panggilan telefon ke Fakulti yang incharge program sarjana yang aku mohon ini. Katanya mesyuarat kelulusan dijadualkan berlangsung dalam tempoh 2 minggu lagi. Tengok gaya bahasa, kalau aku mohon lebih awal lagi, besar kemungkinan sudah boleh tahu keputusan lulus atau tidak. Entah…

Aku pun bertanya, boleh ke aku mohon program lain pada waktu yang sama. Boleh katanya. Kalau lulus kedua-duanya, akhirnya aku boleh pilih memana program yang digemari.

Hajat dihati sebagai backup, aku pun nak mohon Master of Human Resources Development dibawah Fakulti Pendidikan. Ini adalah pilihan kedua aku. Kalau otak gila lagi, mahu je mohon Sarjana Ekonomi hahahaha. Tapi kosnya mahal. Hampir RM20K untuk tamat keseluruhan. Kau kaya ke masalahnya? haha

Tengah curi-curi masa buat permohonan lain di UKM dan UUM juga. Saja isi masa senggang non ado. Backup plan.

Tapi, seriously aku memang tengah sibuk urus kerja hakiki. Agak stres sebenarnya buat design dan content creator nie. Benda tak ada kau kena adakan. Mana tak pening. Harap dalam masa 10 hari ini aku akan siap. Wajib selesai sebelum bulan November menjelang.