Selamat Hari Raya Aidiladha 2020

Selamat Hari Raya Aidiladha tahun 2020. Musim hujan dan masih lagi dalam suasana covid19. Adik beradik aku berselerakkan di pagi raya. Kakak balik rumah mentua. Adik balik tghari/petang raya. Abang pula balik rumah mentua. Jadi, tinggallah aku dan mak je. Nasib baik. Kekadang, perkara seumpama inilah jadi punca aku membimbangkan dan merisaukan aku haha.

Aku tak makan banyak sangat pun. Lagipun duduk berdua sahaja. Tapi gigih mak aku bangun seawal pukul 2 pagi untuk buat juadah hari raya. Menu yang standard dia akan masak tiap hari hari raya pertama.

Aku pula, terkejut sebab angin kuat yang amat sekitar pukul 3 pagi lebih dan diikuti dengan hujan yang tersangat lebat. Teringat tingkap kereta terbuka sedikit. Aiii leceh Vios Arianawati dugong ini sebab tiada penutup pada atas tingkap. Kampung bercuaca agak panas dan tiada bangsal.

Sambal kacang kami import dari rumah pakcik. Nasib baik diorang hantar tahun ini hahaha. Aku memang malas nak jalan waktu cuaca mendung. Sedap lepak rumah tido je ahaks. Sesambil tenangkan fikiran memikir strategi dan tektik untuk siapkan assignment PR Campaign.

Plan nak balik sabtu sebab hari ahad boleh lah siapkan assignment. Tapi, macam kena balik ahad je sebab adik beradik yang lain balik ahad. Nanti mak seorang pula dok rumah. Harap sempat siap sebelum isnin ??? Insyaallah.

Tak sabar nak habiskan pengajian. Letih yang amat.

Review – Pengalaman Guna Web Hosting ServerFreak

Sudah nak menginjak setahun aku menggunakan servis web hosting daripada syarikat ServerFreak ini. Tatkala sedang menyusun duit syilling untuk membuat bayaran tahunan, dapat notifikasi via email menyatakan bandwith aku bakal fully utalize dalam masa 3 hari sahaja lagi. Pakej yang aku gunakan adalah Semi-Pro (RM299 setahun). Monthly bandwith adalah 100GB sahaja. Jadi, aku terpaksa upgrade kepada Pakej Professional RM499 / year yang berikan aku unmetered monthly data transfer / bandwith.

Aku menggunakan 2 akaun web hosting berbeza dari ServerFreak ini. Tiap satu untuk 2 domain yang berbeza. Boleh je nak gabungkan keempat domain dalam satu akaun. Tapi, aku nak kurangkan risioko web down. At least kalau satu down, satu lagi masih onz. Jadi, iklan yang terpapar tidak dikacau dan akhirnya, income yang dijana tidak terganggu.

Baca: Pantun Raya Mengikut Loghat / Bahasa Negeri

Alhamdulillah, setakat ini aku puas hati dengan servis yang diberikan. Servis syarikat web hosting sebelum ini pun okay. Tapi, servis yang disediakan dan ditawarkan oleh ServerFreak ini ada lebih value added. Contohnya, ServerFreak ada servis Chat pada client area. Apa-apa hal dan pertanyaan aku boleh ajukan disini dan aku boleh dapat jawapan lebih pantas berbanding cara lama – create ticket melaluii sistem pertanyaan / hantar email.

Lagi satu, segala bagai tetapan ada disertakan dalam akauan dalam talian – untuk upgrade atau downgrade. Segalanya disitu tanpa perlu hantar email/ticket pertanyaan. Godek sana sini everything was there. Which is good for people like me. Klik klik, bayar dan sistem secara pantas terus upgrade akaun aku. Macam baru sahaja tadi, aku bayar untuk upgrade akaun. Tak perlu tunggu lama, akaun terus upgrade. Settle, tak payah banyak tanya atau email butiran. everything connecting.

Baca: Malaysia Best – The Ordinary Serum Skincare

Disini pun ada butiran lengkap cpanel. Tak payah nak login asing untuk tahu details pasal perkara teknikal dan metrics. Semuanya ada dalam client area. Sebelum ini semasa menggunakan syarikat lama, jenuh aku login asing. Sokmo lupa password. Renyah banyak.

Doakan 4 domain aku meriah dengan visitor. Then, bolehlah aku tambah satu lagi akaun untuk 2 domain baharu hahahaha. Insyaallah. Jadi, jika ditanya web hosting mana yang terbaik di Malaysia setakat ini? Aku akan jawab ServerFreak.

Tinted Magic Kajang – Kali Kedua

Alhamdulillah selepas Viva, aku hantar tinted kereta Vios pula di Tinted Magic Kajang – Jalan Reko. Kali ini RM400 untuk tinted dan RM40 + RM10 untuk buka tinted lama yang telah rosak di bahagian cermin belakang dan tepi. Susah tengok gayanya nak buka tinted lama yang dah rosak (katanya) haha.

Alang-alang juga, aku tukar Wiper sebab dah lama katanya. Haah, betul tu. Memang dah lama tak bertukar. Diorang jual RM30 untuk sepasang. Harga standard untuk wiper rasanya.

Hampir 2 jam lebih lah juga aku nak tunggu diorang siap pasang. Lama juga. Puncanya sebab diorang kena buka tinted lama yang sudah rosak. koyak dan menggelembung. Itu yang ambil masa lebih tu. Sabar je lah menanti. Nasib baik segala urusan lain aku sudah selesai.

Ada banyak jenis tinted. Aku pilih yang medium harga. Tak mahal dan tak murah. Tapi, bagi aku tiada beza mana pun. Aku pilih Aloy. Katanya ada warranty 3 tahun. Hihi

Seperti biasa, perlu tunggu 72 jam sebelum boleh turunkan tingkap kereta. Nasib baik ada 2 kereta. Jadi, tak perlu lah guna kereta untuk 3 hari. Leceh nak buka pintu untuk bayar toll touch & go.

Alhamdulillah syukur. Tercapai juga hajat nak tinted kereta ini. Bukan apa, aku dok ulang alik pergi kerja. Rasa macam dah berusia. Terasa tak larat nak menghadapi terik matahari. Cuaca tak menentu. Ada eloknya jaga kesihatan.

Tapi hairan juga. Kenapa diorang tak bagi aku baucer basuh kereta – RM8? Tak silap aku, dahulu semasa tinted Viva diorang bagi aku baucer RM5 untuk basuh kereta. Tengok gaya, pelanggan lain macam dapat.

Pengalaman Servis Aircond Kereta di ACS Kajang

Alhamdulillah, semakin lama hidup semakin stabil dan penuh dengan ilmu serta pengalaman. Sedikit demi sedikit, aku belajar akan ilmu penjagaan kereta. Sekurang-kurangnya tahu akan asas penjagaan dan servis. Itu sudah memadai. Minggu lepas, aku uruskan servis coolant oil, Minyak Power Steering dan Minyak Auto. Kemudian, secara tidak sengaja ter-tinted kereta. Minggu ini pula, aku gagahkan diri mencari masa untuk hantar servis aircond kereta pula.

Buat carian di internet, ada satu kedai yang kelihatan agak popular di Google. Punya laman web yang proper. ACS Car Service – Pakar Aircond Kereta. Laman web yang penuh informasi mengenai aircond kereta. Mudah faham dan sangat berguna untuk orang yang ‘meraba-raba’ mengenai penjagaan kereta macam aku haha.

Minggu lepas kedai ini cuti sempena hari wilayah. Secara kebetulan, hari ini aku rasa macam lapang je. Itu yang terus gigih datang sini. Lokasinya pula betul-betul berhadapan dengan Pusat Servis Perodua Jalan Reko, Kajang. Senanglah hidup. Tak susah nak cari lokasi premis.

Murah ke servis aircond kereta di ACS Car Service ini? Hasil kerja ok ke?

Pertama kali datang, terkejut juga. Ingatkan aku awal, rupanya ada lagi yang lebih awal. Berderet kereta sedang di servis. Sempat juga aku bertanya, katanya peek days mereka adalah hari Jumaat, Sabtu dan Isnin. 3 hari ini diorang memang busy dan pelanggan memang ramai. Hari-hari lain, agak kurang pelanggan katanya. Bermakna, kedai ini popular lah kot.

Baca: Tinted Kereta Murah Di Tinted Magic Kajang

Ohhh!!! Agaknya, situasi yang sama untuk kebanyakan bengkel kereta.

Staff sangat mesra dan berikan penerangan berkaitan. Aku angguk-angguk je. Tak faham mana dengan penerangannya. Tengok gaya macam jujur je. Jadi, aku berikan sepenuh kepercayaan untuk memberi khidmat nasihat. OK kan je apa mereka mahu buat.

Aircond kereta aku memang bermasalah. Sejuk jika jalan. Tapi panas bila berhenti / dalam kesesakan lalu lintas. Setelah dibuat pemeriksaan, aku perlu tukar condenser dan expansion valve. Asalnya hanya Drier (agaknya) dan expansion valve je. Tapi, setelah di buat pemeriksaan, condenser aku bengkok dan memang tak boleh nak diselamatkan. Asalnya aku buat dek je. Tapi selepas ditunjukkan akan keadaan condenser yang bengkok, aku senyum je lah hahahaha. Aku rasa, ini mungkin berpunca daripada kemalangan yang aku alami beberapa tahun lalu. Hahaha, baru hari ini detect kesannya.

Bagi kereta Perodua Viva, harga untuk condenser adalah RM400 untuk original dan RM300 untuk tidak original. Manakala untuk expansion valve adalah RM120. Tersebut pula beli Original punya. So, proceed je lah. Nasib baik memang ada allocation untuk servis kereta. Pengsan!

Manakala kos untuk servis kereta adalah RM180 – vacum, minyak, gas etc. Nasib baik radiator ok lagi dan tiada kebocoran gas berlaku. Risau sebab selama ini aku tidak pernah servis aircond kereta. Yelah, kesedaran mengenai penjagaan kereta ini pun baru je aku tahu haha.

Ermm, tapi aku rasa tidak lah terlewat mana. Sebab meter kereta baru sekitar 150 ribu KM. Baru lepas 50 ribu KM selepas tamat waranti. Aku pula memang jarang guna kereta dan pasang aircond. Agak jimat sedikit disitu.

Tempoh masa yang dijanjikan untuk siap adalah sekitar 2 jam. Hahahaha, ya, memang betul. Sekitar 2 jam macam itu proses selesai. Mungkin akan jadi lebih cepat jika yang buat bukan amatur / baru. Hahaha agaknya tidak selesa sebab aku tengok kot. Walhal aku saja tengok sebab terasa jakon. Jarang nampak benda-benda makanikal seumpama enjin kereta. Moga lebih cekap dan mahir selepas ini.

Selepas ini, aku akan buat major servis untuk kereta aku setahun sekali setiap bulan Januari. Itu tidak termasuk servis enjin. Seterusnya adalah kumpul duit untuk tukar tayar belah depan, wiper, radio yang dah rosak pula.

Untuk kereta Vios pula, nak kena uruskan masalah alternator dan mahu tinted. Wishes by this month masalah alternator selesai.

Tinted Kereta Murah di Tinted Magic Kajang

Ini adalah pertama kali punya pengalaman aku buat tinted kereta. Selama ini, kereta aku memang tidak pernah ber-tinted. Selama 10 tahun lebih aku buat dek dan merasakan tinted itu mahal dan tidak penting sangat. Sebab, aku bukannya selalu naik kereta waktu panas terik.

Tapi, sekarang rasa ada duit lebih sedikit. Aku pun sejak kebelakangan ini perlu hadir mesyuarat di Putrajaya yang memang susah nak cari parking di sekitar Parcel E tu. Huh, bahang panas yang amat terasa. Pakai krim sunscreen pun rasa macam tak berkesan mana. Aircond pasang kuat pun aku rasa masih terasa panas terik dan silau cahaya memancar.

Tinted Magic Kajang ini aku jumpa iklannya di Facebook. Jumpa secara kebetulan je pun sebab kawan ada suggest untuk pasang tinted kereta pada harga RM40 sahaja di Jalan Klang Lama. Aku pun tak tahu murah dan kualitinya bagaimana. Pada masa yang sama, kawan sepejabat lelaki pula beritahu, buatlah di Tinted Magic. Disitu harganya berbaloi berbanding tempat lain. Popular dikalangan rakan-rakan dia katanya. Secara kebetulan pula memang aku tahu ada Tinted Magic cawangan Kajang ini. Makin kuatlah naluri aku untuk memilih kedai tinted ini.

Baca: The Ordinary Niacinamide Malaysia Review

Salina, sebelum ini tinted di salah satu kedai di Bandar Baru Bangi. Total kos yang dikenakan ialah RM1,000 lebih macam tu. Aku pun tak tahu apa jenis tinted yang dia pilih.

Hujung minggu lepas, terasa macam free je. Lepas selesai urusan di kedai kucing dan solat di Masjid Hasanah Bangi, aku terasa panas semacam dok dalam kereta. Membahang je. Waktu pula sekitar pukul 3 petang lebih. Terfikir secara tiba-tiba pasal ‘tinted magic kajang’. Terus google maps lokasi dia dan terkesima sebentar. Rupanya di Jalan Reko je. Memang aku lalu kawasan itu selalu. Beli pasir kucing pun sekitar kawasan itu juga hahahaha. Nampak sangat aku tak pernah melilau tengok kawasan.

Sewaktu aku datang, tak ramai orang. Tengok gaya macam ada 2 atau 3 buah kereta sahaja yang sedang di tinted. Tengok dalam gambar macam ramai orang je yang datang. Kiranya, aku bernasib baik lah nie kot.

OK, Kakitangan kedai ada menerangkan akan jenis-jenis tinted yang dijual disitu. Paling murah ada dan paling mahal pun ada. Untuk Perodua Viva katanya RM220 dan yang paling mahal harganya sekitar RM400 – RM500. Aku tak berapa ingat. Aku mana nak faham bab macam tu. Senang cerita, aku pilih harga yang ditengah-tengah iaitu RM350 untuk jenis Alloy (namanya). Diorang bagi Warranty selama 3 tahun untuk tinted jenis ini. Pemasangan pula mengambil masa sekitar 1 jam setengah hingga 2 jam katanya. Aku pun setuju.

Baca: 1001 Maksud Dan Tafsir Mimpi

Katanya, peratusan gelap pada tinted tidak mempengaruhi harga. Yang mempengaruhi harga adalah jenis tinted itu sendiri. Iaitu kualiti dan berapa peratus UV yang boleh di filter katanya. OK! Ini ilmu baru untuk aku. Hitam tak semestinya sejuk.

Bukan UV pada tinted yang buat kereta lebih sejuk dan lebih tahan panas, tapi IR/IRR yang buat kereta lebih sejuk. Maksudnya sebelum pasang tinted tanya tentang IR/IRR produk dulu baru pasang. Lagi tinggi IR/IRR maka lagi tahan panas sebab lagi tinggi menolak haba infrared matahari.

Baca: Senarai Cawangan Wong Solo – Ayam Penyet Sedap

Tak perlu cari tinted harga ribu-ribu ringgit sebab ‘BRAND’ sahaja sebab dengan ratus-ratus ringgit pun anda boleh dapat tinted sama kualiti cuma ‘BRAND’ nya sahaja tiada. Kenapa perlu bayar lebih sebab ‘BRAND’ sedangkan anda boleh dapat kualiti sama dengan harga yang lebih murah.