Susu Untuk Ibu Hamil – Mana Yang Terbaik?

Susu Untuk Ibu Hamil - Mana Yang Terbaik?

Susu atau susu soya adalah sumber kalsium dan protein yang baik dan harus menjadi sebahagian daripada diet ibu hamil. Sepanjang tempoh mengandung khasiat kalsium amat penting dalam membantu membina tulang yang kuat pada bayi yang sedang membesar.

Sekiranya anda tidak boleh mengambil produk tenusu, cuba dapatkan kalsium daripada makanan lain seperti sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, pengambilan susu/susu soya adalah baik untuk menambahkan kelainan pada diet kehamilan anda.

Susu mana yang terbaik untuk kehamilan

Terdapat banyak pilihan untuk susu yang bagus untuk kehamilan

Susu lembu dan kambing adalah pilihan yang baik kerana ia membekalkan protein, kalsium dan vitamin A. Walaupun susu kambing tidak popular kerana rasa yang luar biasa, ia mempunyai kandungan protein dan asid lemak penting yang lebih tinggi berbanding susu lembu serta mempunyai vitamin B2.

Susu Soya

Ia merupakan antara pilihan susu bukan tenusu yang boleh membekalkan lebih banyak kalsium berbanding jenis lain seperti susu beras, susu badam dan susu oat.

Tidak kira jenis yang anda pilih, adalah penting untuk mengelakkan daripada meminum susu mentah (tidak dipasteurisasi) atau sebarang produk yang dibuat dengan susu mentah semasa kehamilan.

Hal ini kerana ia mungkin mengandungi bakteria yang boleh membahayakan anda dan bayi anda.

Walaupun selera makan anda mungkin meningkat semasa kehamilan, beri perhatian lebih kepada makanan yang anda makan dan jumlah yang anda makan. Kualiti makanan lebih penting daripada kuantiti makanan yang diambil.

Susu Untuk Ibu Hamil Susu Untuk Ibu Hamil

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI