SERUNDING HALIA ROHAYA

image

Bahan bahan untuk membuatnya ialah halia sahaja. Cara nak buatnya simple je pun. Sagat halia tu dan kemudiannya diperah sehingga kering. Agak agak benci kat someone tu, mulut tu kumat kamit je lah sebut nama orang tu sambil menyagat halia tu.

Lastly goreng sampai garing. Kalau nak masukkan ikan bilis pun boleh. Nak senang, goreng je asing. Kemudian, gaul sebati. Gitew katanya. Ini resipi halia yang Rohaya Priman ajar. Dia bagi free kat aku. Gigih makcik nie. Harap dia x mandrem aku dengan halia nie. Boleh? Hihi

Resepi Serunding Halia Rohaya

  • Halia (diparut menggunakan pemarut)
  • Minyak masak (secukupnya)
  • Ikan Bilis (secukupnya)
  • Bahan Perasa dan garan secukupnya

Cara Penyediaan:

  • Bersihkan halia terlebih dahulu dan buangkan kulitnya. Kemudian parut halia tersebut menggunakan pemarut buah-buahan yang ada. Letakkan di pinggan yang berasingan.
  • Ikan bilis jika ianya bersaiz besar belahkan bahagian badannya menjadi dua. Buang isi perut ikan bilis tersebut dan basuh.Letakkan di pinggan yang berasingan juga.
  • Panaskan minyak masak, masukkan halia yang telah diparut tadi. Goreng sehingga ranggup.Kemudian angkatkan halia yang telah digoreng tadi dan letakka di atas pinggan yang dilapik menggunakan tisu untuk membuang sedikit minyak yang ada pada halia goreng tersebut.Kemudian gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat ikan bilis tersebut dan gaulkan bersama halia yang telah digoreng tadi. Letakkan sedikit ajinomoto dan garam secukup rasa.
  • Anda boleh dihidangkan dipinggan atau letakkan ke dalam bekas makanan untuk disimpan kerana serunding halia adalah makanan yang boleh tahan lama dan dimakan pada bila-bila masa sahaja. Selain itu, ia adalah makanan yang sangat baik untuk kesihatan bagi menghilangkan angin di badan.

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI