REWANG SANAK SAUDARA

Kesemua acara masak memasak secara umumnya memang diserahkan kepada sanak saudara untuk dimasak. Tuan rumah cuma tentukan menunya sahaja 🙂 Ala-ala rewang camtu.

Dahulu, kecil-kecil kami memang sedikit terbatas untuk bergaul sesama saudara. Aku sendiri tak tahu apa puncanya. Tapi la nie dah besar, ada aku kisah…..sanak saudaralah everything. Susah senang merekalah yang tolong dan bersama. Insyaallah

Aku dari pagi sampai area tengahari tu memang fokus kepada menyiang 5kg udang + membersihkan 50kg ayam. Pengsan mak

Banyak kot menu yang disediakan pada kenduri hari tu. Aku pun bukannya berpengalaman sangat dalam bab bab kenduri kendara ini. Kenduri kahwin sendiri pun aku tak pernah fikir hahaha

Kebanyakannya memang ala-ala masakan jawa. Aku sempat ambil beberapa keping gambar je. Ko ingat aku ni jakon sangat + ala wartawan ke apa nak klik sana sini. Over tauuuuuuu

Sempat gak aku cilok beberapa lauk dan ayam yang dah diperap hahaha. Nyum nyum…masakan kampung tetap menjadi menu kegemaran aku. Yang penting, masak sendiri kat rumah – TERBAIK.

Nyesal aku tak ambil sayur ‘lotho’ lebih haritu. Masyaallah….sedap giler!!!!! apa rahsianya? Of cz diorang masukkan sekali daun cekur ke dalamnya.

Haruslah lepas ni aku tanam cekur kat rumah. Gigih

Author: Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI