Pokok Subur Di Halaman Rumah

Alhamdulillah, hari ini bangun seawal 6 pagi. Subuh pula sekitar 6.15pg, jadinya kena tunggu. Sempat lagi buat thumbnail untuk 2 video di YouTube Channel ‘backup’ aku. Rasa agak tepu sedikit sebab back to back bekerja yang pelbagai.

Hari ini, seperti biasa aku balik rumah Lenggeng untuk ziarah anak-anak pokok yang ditanam pada minggu lepas. Alhamdulillah, hidup sibur. Nampaklah beberapa helai daun dan ranting baharu. Seronok bukan kepalang. Sempatlah juga memetik untuk dijadikan ulam .

Baca: GUANGZHOU HUAISHENG MOSQUE

Tadi, aku tambah tanam anak benih kencur / cekur. Makanan kegemaran aku sewaktu kecil. Agak jarang mak masak menu ini. Kalau masak, memang habis seperiuk aku makan. Tengahari, petang dan malam. Sedap dan sangat membuka selera.

Balik kampung tempoh hari, kakak aku bagi bekal seplastik anak benih pokok cekur / kencur ini. Alamak, mana nak tanam tak tahulah. Nak makan, aku pulak memang duduk seorang. Acaner tu.

Harap dapat tumbuh subur dan cepat-cepat mengeluarkan dedaun yang lebar, menghijau dan banyak. Umbisinya boleh dijadikan bumbu dan daunnya pula boleh dijadikan hiasan / penambah perasa dalam masakan. Nyum Nyum Nyum

Tinggal nak tanam pokok kari dan serai sahaja lagi. Antara bahan asas yang selalu aku beli di pasar. Lepas ini, tak payah membeli barangan ini. Petik je di halaman rumah hihi.

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI