MTR MOBILE ANDROID APPS DI GOOGLE PLAY

Hebat sebenarnya perkhidmatan perngangkutan awam di Hong Kong ini. Memang sesuai dengan kos hidupnya yang tinggi gamaknya. Memang mudah untuk mendapatkan apa-apa maklumat rasmi daripada portal portal kerajaan disana. Contoh terbaik perkhidmatan yang ada disediakan ialah, mereka telah menyediakan portal informasi mengenai Hong Kong ini dalam Bahasa Malaysia : Discovery Hong Kong. As rakyat Malaysia yang bercakap dalam bahasa malaysia / melayu, of cz aku rasa bangga dan terasa mudah sokmo huhu.

SC20130207-001221Memang diakuilah, sistem pengangkutan MTR di Hong Kong ini agak berkesan dan sistematik. Aku tak pergi sana lagi pada masa ini, tapi aku dapat rasa sistem pengangkutan diorang sistematik – lebih maju berbanding apa yang ada di Malaysia. Walaupun pada mulanya nampak agak pening pening lalat jugak, tapi aku rasa tak susah hati sangat cz info mengenainya mudah diperolehi melalui pelbagai sumber – lebih lebih lagi melalui laman web MTR sendiri. Hebat bukan diorang ini? Sesuilah cz disini khabarnya memang menjadi tempat tinggal orang orang kaya. Gitew

Tak sangka pula, MTR ini pun ada menyediakan google apps melalui MTR MOBILE. Search je MTR kat Google Play tu, memang banyak je apps berkaitan dengan sistem pengangkutan MTR etc di Hong Kong ini. Aku download siap-siap. Aku install MTR Mobile yang dibangunkan sendiri oleh Syarikat MTR ini. No need lah 3rd party bagai. Lagipun, aku dah baca review pengguna. Memang positive sokmo je yang aku baca. Harapnya, secara praktikalnya time aku gunakan nanti OK je lah kan huhu.

SC20130207-001551Kat Hong Kong ini, ada banyak laluan train, tu yang aku gigih print sana sini laluan dan maps pengangkutan awam di seluruh Hong Kong – especially MTR. Mobile Apps ini as a backup je pun. Cz nampak macam sangat berinovasi. Siapa tahu nanti kitorang boleh gunakan pada masa masa kecemasan ke apa kan?

SC20130207-001331SC20130207-001404MTR ini ada beberapa kategori utama, tapi kitorang lebih menjurus kepada kategori Journey Planner dan Exit Info. Apapun, informasi mengenai ‘exit info’ tu lah yang paling penting. Nak turun station tu satu hal, nak keluar ke exit yang mana tu pun satu hal gak. Khabarnya, Station MTR ini kebanyakannya (semua) terletak di bawah tanah. Disitu dah nampak ‘exit info’ itu pun penting gak. 1st time nak pergi jalan jalan di urban area, tu yang risau tu. Lagi lagi untuk kitorang yang akan gigih berjalan disana sini.

Tapi, satu je yang aku fikir – apps ini memerlukan capaiaan internet. Pengsan! Tak pe, nanti tengok macam mana harga broadband di sana nanti. Kalau mahal, memang kene gigih print maps maps berkaitan je lah huhu.

Info mengenai pengangkutan awam di Hong Kong memang salah satu perkara yang wajib tahu sebelum sampai ke sana. I Think So.

Terima kasih kerana membaca blog mykeledek dot com ini. Subscribe via email (Feedburner)Facebook Fanpage, follow Twitter @denniszillVideo (Youtube) dan  Google +

Author: Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI