MENZIARAHI MAKAM MAHSURI

image

Tempat kedua yang aku lawati ialah Makam Mahsuri. Sebelum ini pernah datang sini. So, nampak lah perbezaan dulu dan sekarang. Tampak lebih terurus dan kemas. Pengurusan kat sini memang bagus.

image

image

Harga tiket dewasa untuk masuk ke sini ialah RM7. Tak banyak info yang boleh ditaip kat sini. Gambar je hahaha.

image

Adalah dipaparkan gambar gambar Aisyah, keturunan ke 7 Mahsuri. Tengok laki dia ni dah macam  muka suami Erma tu je.

image

image

Kemudian, kat sini pun ada dipamerkan patung2 yang seakan menggambarkan suasana time zaman Mahsuri tu.

image

Sangat Manohara OK. Sedap plak nama Manohara nie. Memang sesuai pantung tu dinamakan Manohara. Hahaha
image

image

Pastu masuk ke laman tengah / belakang kompleks ini untuk melawat pusara Mahsuri. Sempat jugak r hadiahkan Al Fatihah dan Al Ikhlas untuk arwah. Sambil tu dok renung dan tenung jap. Feel the moment.

image

Kat dalam sini meriah dengan 1001 daya tarikan – rumah melayu lama, jualan etc. Aku datang awal dan pergi time orang bekerja. Memang heaven kalau ambil gambar. Sangat ekslusif OK hahahaha.
image

Main teng teng jap kat sini.
image

Seronok dan bangga dengan budaya dan adat kesenian orang melayu. Sejuk je mata memandang.

Banyak gak ambil gambar kat rumah rumah lama yang ada kat sini via DSLR. Nanti aku update yang lain.

Setiap rumah, ada disediakan daya tarikan masing masing. Macam kat rumah penghulu ini, diorang letak cara dressing wanita melayu lama. Kemudian ada juga disertakan info pasal batu dan potret gambaran kehidupan mahsuri.
image

image

image

image

image

Kat sini pun ada ruangan Muzium Mahsuri. Kat sini diorang menceritakan mengenai lagenda Mahsuri tu camne. Kemudian, siapa ada bahan bahan pameran yang berkaitan dengan mahsuri. Tapi sayang, tak boleh ambil gambar kat sini. So, layankan ajer lah.

Disini jugalah aku tak puas hati dengan orang yang jaga kaunter di dalam muzium ini. Boleh plak berbual sakan sambil berurut kepala. Not sure apa hubungan diorang. Think positive.

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI