Kisah Nabi Adam – Qabil dan Habil

Kisah Nabi Adam - Qabil dan Habil

Firman Allah SWT, maksudnya:

Ceritakanlah kepada mereka kisah kedua putera Adam (Habil dan Qabil) menurut yang sebenarnya, ketika keduanya mempersembahkan korban, maka diterima dari salah seorang dari mereka berdua (Habil) dan tidak diterima dari yang lain (Qabil). Ia berkata (Qabil): “Aku pasti membunuhmu!”. Berkata Habil: “Sesungguhnya Allah hanya menerima (korban) dari orang-orang yang bertakwa”.

Sungguh kalau kamu menggerakkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku sekali-kali tidak akan menggerakkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu. Sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan sekalian alam.

Sesungguhnya aku ingin agar kamu kembali dengan (membawa) dosaku dan dosamu sendiri, maka kamu akan menjadi penghuni neraka, dan yang demikian itulah pembalasan bagi orang-orang yang zalim”.

Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah, maka jadilah dia seorang diantara orang-orang yang merugi.

Kemudian Allah menyuruh seekor burung gagak menggali-gali di bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil: “Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu berbuat seperti burung gagak ini, lalu aku dapat menguburkan mayat saudaraku ini?” Kerana itu jadilah dia seorang diantara orang-orang yang menyesal.

Surah al Maidah: 27-31

Kitab tafsir Ibnu Katsir ada menjelaskan secara ringkas mengenai kisah Qabil dan Habil dengan merujuk kepada apa yang disebut oleh para ulama salaf.

Adam menikahkan setiap anak lelakinya dengan anak perempuan anak kembar lelaki yang lain. Habil hendak menikah dengan saudara perempuannya yang menjadi kembar Qabil yang usianya lebih tua daripada Habil. Kembar Habil adalah puteri Adam yang cantik.

Pada masa sama, Qabil bermaksud ingin menikahi saudara perempuan kembarnya sendiri. Akan tetapi, Adam memerintahkan Qabil untuk menikahkan puteri kembarnya dengan Habil, tetapi dia menolak.

Adam menyuruh kedua-dua mereka (Qabil dan Habil) agar berkorban. Sementara Adam sendiri berangkat ke Mekah untuk menunaikan Haji. Menjelang keberangkatannya, Adam mengirim penjagaan keluarganya kepada langit, tetapi langit menolak. Lalu kepada bumi dan gunung, kedua-duanya juga menolak. Kemudian, Qabil mengatakan bersedia untuk menjaga keluarganya.

Baca: Kisah Nabi Adam: Kewafatan Nabi Adam

Lalu, Qabil dan Habil pun berangkat mempersembahkan korban yang diminta oleh bapanya atas perintah Allah SWT. Sebagai seorang penternak kambing, Habil mempersembahkan kambing yang terbaik dan gemuk. Sementara sebagai seorang petani, Qabil mempersembahkan hasil pertanian yang tidak elok. Kemudian, turunlah api menyambar korban Habil (sebagai tanda korbannya diterima) dan mengabaikan korban yang dipersembahkan oleh Qabil (sebagai tanda korbannya tidak diterima).

Melihat kepada situasi itu, Qabil marah lalu berkata: ‘Aku akan membunuh kamu agar tidak boleh menikahi saudara perempuan kembarku’

Habil menjawab: ‘Sesungguhnya Allah hanya menerima korban dari orang-orang yang bertakwa.’

Qabil mengancam hendak membunuh saudaranya itu. Pada suatu malam, Habil melangkah dengan perlahan, lalu Adam mengutus saudaranya, Qabil untuk melihat apa yang membuatnya melangkah perlahan-lahan. Ketika dia berangkat, tiba-tiba Habil sudah ada dengannya. Maka Qabil berkata: ‘Allah menerima korbanmu, sedangkan korbanku tidak diterima.’

Habil berkata: ‘Sesungguhnya Allah hanya menerima korban dari orang yang bertakwa.’

Mendengar kata-kata itu, Qabil marah dan memukulnya dengan besi yang ada padanya sehingga meninggal dunia.

Terdapat juga riwayat mengatakan, Qabil membunuh Habil dengan menggunakan batu yang dilempar sehingga mengenai kepala Habil (yang sedang tidur). Riwayat lain juga mengatakan, Qabil mencekik lehernya dengan kuat dan menggigit sebagaimana yang dilakukan binatang buas sehingga Habil mati. Wallahu a’lam.

Tindak balas Habil tatkala diancam dengan pembunuhan oleh Qabil, ia tercatat dalam Surah al Maidah ayat 28, maksudnya: ‘Sungguh kalau kamu menggerakkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku sekali-kali tidak akan menggerakkan tanganku kepada kamu untuk membunuh kamu. Sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan seru sekalian alam.’

Baca: Hadis – 10 Kelebihan Surah Lazim Terpilih

Firman Allah SWT, maksudnya: ‘Kemudian Allah menyuruh seekor burung gagak menggali di bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil, ‘Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu lakukan seperti burung gagak ini, lalu aku boleh menguburkan mayat saudaraku ini?’ Kerana itu jadilah dia seorang di antara orang-orang yang menyesal.’ – Surah al Maidah: 31

Sebahagian ulama mengatakan, setelah Qabil membunuh Habil, dia menggendong di belakangnua selama 1 tahun. Sebahagian ulama juga mengatakan bahawa Qabil menggendong selama 100 tahun. Selama itu juga, dia terus menggendong sampai akhirnya Allah mengutuskan 2 ekor burung gagak yang saling bertarung hingga akhirnya salah satu membunuh yang lain. Setelah itu, burung gagak turun ke tanah dan menggali tanah untuk menguburkan burung gagak yang terbunuh.

Akhirnya Qabil melakukan seperti apa yang dilakukan oleh burung gagak tersebut – menggali tanah dan menguburkan Habil.

Imam Abu Ja’far bin Jarir dan Ibnu Ishaq mengatakan bahawa Hawa melahirkan 40 orang anak dengan 20 kali mengandung.

Terdapat juga ulama yang mengatakan Hawa melahirkan 110 kali dan setiap kali bersalin, 2 orang anak (kembar) lelaki dan perempuan. Yang tertua ialah Qabil dan Qalima. Manakala 2 orang anak kembar yang bongsu ialah Abdul Mughits dan Ummul Mughits.

Riwayat Bukhari mencatatkan, ketika Nabi Muhammad SAW bertemu Adam sewaktu dalam perjalanan Mikraj, Adam berkata kepada baginda, maksudnya:

“Selamat datang seorang Nabi yang soleh dan putera yang soleh. Nabi SAW bersabda, ‘Di sebelah kanan Adam terdapat sekumpulan orang, demikian juga di sebelah kirinya. Ketika baginda melihat ke sebelah kanan, dia ketawa, dan ketika melihat sebelah kiri, dia menangis.’ Lalu aku (Rasulullah) bertanya, ‘Hai Jibril, siapakah orang ini?’ Jibril menjawab, ‘Adam, dan mereka yang berada di sebelah kanan dan kirinya itu ialah anak keturunannya. Kumpulan kanan adalah ahli syurga, sedangkan kumpulan kiri ialah ahli neraka. Ketika dia melihat ke kanannya dia ketawa dan ketika melihat ke kiri, dia menangis.’”

Kisah Nabi Adam – Qabil dan Habil Kisah Nabi Adam – Qabil dan Habil 

Author: Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI