Indah – Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

Indah - Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

Hidup di dunia adalah sementara tetapi di akhirat adalah kekal. Maka, berbuatlah kebaikan agar kehidupan akan datang lebih selesa.

Kalau kita terpesona dengan nikmat dunia yang sementara, kita akan terlepas nikmat akhirat yang kekal selamanya

Baca: Cara Menghindari / Ayat Pembatal Sihir Pemisah

Dunia boleh kita kejar… tapi jangan lupa akhirat. Agar tak menyesal di kemudian hari.

Setiap ujian dan dugaan mengajar aku erti kehidupan yang sebenar. Pengalaman mematangkan dan mendewasakan aku tentang erti kehidupan. Ya Allah, kau permudahkanlah perjalanan hamba Mu ini.

DUGAAN datang memberi PERINGATAN kepada yang LUPA dan memberikan GANJARAN kepada mereka yang SABAR.

Indah - Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

KESULITAN pasti ada, karena hidup ini selalu diuji. Kita semua sama berdepan dengan dugaan yang tersendiri. Cuma yang memberzakannya ialah cara kita mendepaninya.

Baca: Koleksi Indah Kata Mutiara Jumat Berkah Bergambar

Siapa kita yang dulu itu tidak pentang. Tetapi, siapa kita di hari ini adalah penting. Karena dari pengalaman lalu itu kita belajar dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan diri agar tidak berulangkali melakukan kesalahan yang sama di masa hadapan. Insyaallah.

Bekerjalah seperti anda tak punya duit. Mencintailah seorang anda tak pernah disakiti. Menarilah seolah tidak ada orang melihat anda.

KECEMERLANGAN adalah hasil daripada sikap yang ingin senantiasa melakukan yang terbaik.

HANYA SEMENTARA. Dunia tidaklah panjang. Hari-harinya berlalu. Maka, bersabarlah sampai menjumpai ketentuan dari Allah.


Indah - Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

Keindahan hidup tidak ditentukan oleh seberapa bahagianya dirimu. Tapi, oleh seberapa bahagianya orang lain karena kehidupanmu.

Keindahan alam itu tidak perlu dicari. Karena itu sudah ada di sekitar kita. Tergantung dari cara kita melihat dan merasainya.

JADILAH MANUSIA yang tetap sejuk di tempat panas, tetap manis di tempat yang begitu pahit, tetap merasa kecil meskipun telah menjadi besar dan tetap tenang di tengah badai yang paling hebat.

Baca: Bahasa Melayu – Kata Kata Cinta Mengharukan, Motivasi, Islami

Awali pagi harimu dengan berfikir yang baik, berkata yang baik, bekerja yang baik. Maka hari ini akan menjadi hari yang baik dan indah juga buatmu.

HAKIKAT KEHIDUPAN. Perjalanan kita kian sampai ke penghujungnya. Tiap detik yang berlalu, merubah diri kita satu persatu. Masihkah kita angkuh meraja di dunia? Atau sudahkah kita menjadi hamba padaNya?

MENGALAH bukan bermakna KALAH. MEMINTA MAAF bukan bermaksud BERSALAH. Ia hanya karena anda sedar hidup terlalu singkat untuk berbalah sesama sendiri.

HADIAH tak pernah terbungkus dengan INDAH. Kadang, Allah membungkusnya dengan masalah. Tapi, di dalamnya selalu ada BERKAH.

DIBALIK kesulitan itu ada kemudahan. Esok akan merekah bunga yang harum. Mengusir kesedihan menjadi penghibur hati.

Kadang kala, kita perlu menangis untuk menghargai saat bahagia dan kadangkala kita perlu kegembiraan bagi setitis air mata.

Indah - Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

Semua orang adalah kawan. Tetapi, jika anda tidak memberi faedah kepada kepentingan mereka, percayalah anda tidak akan dipedulikan. Di dunia ini, tiada apa yang kekal selamanya. Ada masa kita di atas dan adakalanya kita di bawah.

kehidupan, puisi kehidupan, mutiara kata kehidupan, kata kata kehidupan, kata kata himah kehidupan, kata mutiara kehidupam Indah – Mutiara Kata dan Puisi Kehidupan Simple

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI