Goreng Ayam Guna Air Fryer

Ini adalah pengalaman pertama kali aku memggunakan Air Fryer. Sengaja beli jenama Haier ini sebab di bahagian hadapan ada diberikan panduan asas utk jangkamasa dan suhu bagi jenis masakan yang ingin dimasak.

Excited nak guna. Beli minggu lepas dan beberapa hari kemudian baru berkesempatan menggunakannya. Untuk pertama kali, aku cuba masak ayam goreng kunyit.

Resepi Ayam Goreng Kunyit (Guna Air Fryer)

  • Ayam yang dicincang kecil
  • Serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

Gaulkan rata bahan-bahan tersebut. Peram untuk jangkamasa yang bersesuaian. Macam aku, peram sehari semalam dalam peti sejuk. Ahaks.

Nak sedap, bubuh kunyit lebih sedikit. Sewaktu nak masak, letak minyak sedikit untuk berikan rasa yang sedap. Taklah kering sangat. Aku masak beralaskan lapik aluminium (rasanya namanya). Jadi, taklah mengotorkan sangat bakul air fryer itu.

180 darjah celcius dalam masa 20 minit. Balikkan ayam sewaktu minit ke 10. Alhamdulillah sedap dan cantik kejadiannya. Tak berminyak sangat dan rasanya pun lebih kurang masak dengan menggunakan cara biasa.

Alhamdulillah, dapur basah jadi lebih bersih dan nampak terurus dengan adanya gajet dapur ini hahaha. Syukur

Author: Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *