HONG KONG SHENZEN DAN GUANGZHOU CHINA

Ini adalah himpunan entry aku berkenaan dengan pengalaman aku bercuti ke Hong Kong, Shenzen dan Guangzhou pada bulan lepas. Oh, sekejap je masa berlalu. Macam pejam celik pejam celik je kan?

So, sedikit sebanyak catatan, nota dan panduan perjalanan aku sepanjang ini mungkin boleh dijadikan panduan bersama di hari mendatang nanti. YES, pengalaman percutian / pengembaraan di negara orang ini banyak mengajar kita untuk mensyukuri nikmat yang ada di tanah air sendiri. Syukur, aku dilahirkan di bumi semenanjung emas dan sebagai seorang muslim.  Continue reading “HONG KONG SHENZEN DAN GUANGZHOU CHINA”

YONGXING ISLAND

Sambil dok layan tengok movie dan makan, sekali sekala aku akan buka tingkap tengok pemandangan luar. Biasalah, orang jakon memang camni huhu. Secara tidak sengaja dan kebetulan pulak time aku buka tingkap tu, kapal terbang tu betul betul lalu di atas sebuah pulau yang cantik. Sangat cantik.

Aku ingatkan Pulau Spratly yang menjadi rebutan tu. Rupanya tak. Aku google jap dan yeah, rupanya YongXing Island rupanya. Memang sebijik betul gambar yang diambil. Cantik pulak aku tengok pulau pulau yang ada di Laut China Selatan nie.

Continue reading “YONGXING ISLAND”

SK-2 FOR MEN AND MOM

page1

 

Salah satu daya tarikan yang nyata di Hong Kong ini ialah, barangan mewahnya dijual pada harga yang lebih murah berbanding Malaysia. Not sure kenapa. Katanya barangan mewah kat Malaysia dah tiada cukai. Awat still berbeza lagi harganya? Kos pengangkutan import export ke?

Aku tengok, di Hong Kong International Airport nie diorang tak excited sangat pun dengan coklat / pinggan mangkuk bagai nie. Diorang excited dengan barangan berjenama yang mewah like Gucci, Prada etc yang aku sendiri pun malas nak layan masuk dalam. Buat bodoh je. Im not enter on that part. Boleh? Minyak wangi diorang pun boleh tahan murah jugak berbanding Malaysia. Walaupun tidak semurah London, but still lebih murah berbanding harga di Malaysia. Gitew. Continue reading “SK-2 FOR MEN AND MOM”

THE TRAVERLERS’ LOUNGE HONG KONG

page9

 

Yeah, sementara menanti boarding time tu, kami singgah lepak di The Travelers’ Lounge Hong Kong. Lounge ini milik Japan Airline. Kononnya atas dasar One World, so boleh masuk dalam sini lah kan. Excited nak masuk dalam. Nak melantak makanan jepun yang mahal mahal tu. Katanya!

Continue reading “THE TRAVERLERS’ LOUNGE HONG KONG”

HARI KELIMA – BERSIAP UNTUK BERTOLAK PULANG

page1

Yeah, akhirnya ‘pengembaraan yang mendebarkan’ di bumi China menghampiri penghujungnya. 5 hari yang penuh mendebarkan ddengan 1001 kenangan dan pengalaman yang cukup berharga. Entah bila lagi dapat menjejakkan kaki ke sini huhu.

Continue reading “HARI KELIMA – BERSIAP UNTUK BERTOLAK PULANG”

HARI KELIMA – AVENUE OF STARS HONG KONG

page1

 

Tempat terakhir yang kami pergi sepanjang pengembaraan ini ialah Avenue of Stars Hong Kong. Pergi untuk kali kedua dipagi hari yang nyaman, dingin dan tenang. huhu pengsan.

Continue reading “HARI KELIMA – AVENUE OF STARS HONG KONG”

AL-MAIDAH HALAL RESTAURANT HONG KONG

page1

Sebaik sahaja selesai solat dan melihat persekitaran Kowloon Mosque & Islamic Centre, tetiba je perut terasa lapar. Boleh? Hajat dihati memang teringin nak makan nasi. Oh, NASI FOREVER.

Selalunya dimana ada masjid, disitu ada restoran makanan halal.Syukurlah di masjid ini diorang memang ada menyediakan keterangan dan panduan restoran makanan halal yang ada di Hong Kong. Pada masa yang sama, ada je banner / bunting / brochure tanda arah restoran makanan halal. So, tak susah sangat nak cari. Yang susahnya nak keluarkan duit tu hahaha. Continue reading “AL-MAIDAH HALAL RESTAURANT HONG KONG”