RUMAH BERSIH BEBAS DARI HAMA DAN TUNGAU

Huhu.. Aku baru je siap membersihkan rumah – vakum, mengemop dan menyemur. Pengsan. Semua ini adalah gara gara kucing aku, si Cici Esmidar Gonzales – si pembawa hama, tungau dan kutu terbanyak 🙂

Entah kenapa sejak beberapa minggu ini bulu cici banyak gugur. Usha punya usha, rupanya cici nie banyak kutu. Pada masa yang sama, kami satu rumah kene jangkitan ruam / alergik pada kulit. Ingatkan alergik pada makanan, rupanya selepas dibuat kajian semua ini berpunca daripada hama. Cz nak kata makan sembarangan, tak jugak. Kenapa perlu sekarang baru kene alergik ini? Pengsan

Based on nasihat daripada Si Penjaga Kedai Penjagaan Haiwan Peliharaan, kami mengemop lantai dengan menggunakan Clorox. Semburan menggunakan Dettol. Emmm, khabarnya Clorox lebih berkesan untuk membunuh hama / tungau / kutu. Iyer lah kot cz bau Clorox je nak buat aku pening pening lalat dah ini. Yakin Boleh!

So, after this setiap minggu aku kene vakum + mop lantai. Kalau ada masa, kene mandikan cici selalu. Adoiiii,

Aku tension sebenarnya cz kiri kanan rumah ada sahaja construction. Mana tak berhabuk rumah???? Last last memang tak bukak tingkap langsung lah gamaknya.

Nak kene gigih kumpul duit beli Air Cond

Posted from WordPress for BlackBerry.

MASALAH BULU KUCING GUGUR

Sedia maklum, aku sedang menghadapi ‘lambakan’ bulu bulu kucing yang bertaburan dirumah. Aku cuba untuk mencari punca kenapa kucing aku asyik gugur sahaja bulunya. Based on pembacaan aku, ada beberapa punca mengapa bulu kucing gugur.

1. Bulu kucing akan gugur samaada sekali atau dua kali setahun

2. Masalah kekurangan nutrisi

3. Terlebih Vitamin

4. Suhu kandang / tempat tinggal

5. Pemilihan syampoo yang tidak sesuai.

6. Kutu / tungau / kulat pada badan

7. Alahan pada ubat / antibodi.

Aku rasa ada logiknya juga list punca masalah diatas. Cz sebelum ini kucing aku memang tak gugur bulu sangat. Aiii, nie mesti cz cuaca panas + kutu/tungau/kulat banyak sangat kat rumah. Maybe lepas nie aku perlu bersihkan rumah at least seminggu sekali dengan Clorox rasanya. Kotor sangat + banyak hama kot. Nak nak rumah menghadap jalan + ada construction disebelah rumah. Habuk pun banyak loorrrrr

Pasal keadaan cuaca plak satu hal. Rumah aku memang menghadap matahari. Memang panas. Rasa macam nak beli portable air-cond je. Boleh r cici tu sejuk sikit.

Kucing tak bersalah pun kalau bulunya gugur.

BAIK BURUK MEMBELA KUCING

Aiyoo..pengsan aku. Family aku membebel dek kerana rumah banyak habuk dan bulu kucing. Nak buat macam mana, duduk di rumah yang bersebelahan dengan tapak pembinaan kondo. Plus, aku pun ada membela kucing. Sesak juga nafas dibuatnya dengan semua ini

Banyak dengar cerita pasal bulu kucing nie penyebab sakit asma ++. Aku sendiri pun lama2 tak selesa juga dengan ‘lambakan’ bulu2 cici di rumah. Dimana mana sahaja pasti akan ada bulunya. Aiyyyyyaa bagaimana cara untuk mengatasi masalah bulu2 kucing nie?

Dari segi pemakanan mungkin aku perlu titik beratkan juga kot. Asyik gugur sokmo..lama2 dari sayang terus jadi rimas. And if ada alat yang boleh serap habuk + bulu2 nie pun lagi bagus. Senang…

Macam mana ek?

KELEBIHAN BELA KUCING

Aku dari dulu / kecil memang suka bela kucing. Aku sendiri tak tahu. Tapi, kucing memang antara binatang peliharaan paling comel dan aku rasa memang digalakkan dalam Islam. Sunnah Nabi kerana Nabi pun bela kucing. Aku pun pelik jugak, kenapa ada sahaja isu dan video orang menyeksa kucing. Nampak sangat orang tu SAKIT JIWA. Dia tak tahu menilai kelebihan membela kucing kot. Meh sini aku ajar.