JAKARTA BANDUNG INDONESIA : BEZANYA BANDUNG

Pada waktu senggang, aku sempat menelaah dan membelek belek blog dan portal yang berkaitan dengan Jakarta dan Bandung. Biasalah, ikut schedulu aku dan housemate aku akan pergi bertandang ke Indonesia pada bulan Oktober nanti.

Agak risau sebenarnya cz duit yang dikumpul pun masih agak kureng lagi 🙂 Plus, ada lebih kurang 20pasang baju yang dibeli di HCMC masih lagi belum dijual. Pengsan.. Ini pun dek kerana pemilihan baju yang silap dan design lama. Adoi, inilah kesilapan kami. Aku pula tak buat research langsung mengenai perkara ini. Silap silap…

Pada masa yang sama juga, hasil daripada pemerhatian dan bacaan aku.. Hampir kesemua entry pasti akan memberikan respond yang agak negative mengenai Jakarta / Bandung – iaitu selain daripada tempat yang cantik, harga barangan yang murah dan makanan yang enak.

Pembacaan fasa pertama aku ini lebih menjurus kepada perjalanan dari Jakarta ke Bandung. Banyak respond menyatakan mereka agak menghadapi sedikit masalah dengan sistem pengangkutan dan keadaan persekitaran yang ada disini. Jalannya sesak khasnya pada hujung minggu. Khabarnya berkali kali ganda daripada kesesakan yang ada di Kuala Lumpur. Huh.. Can’t imagine. Aku sendiri tidak pasti samaada jalan ini sesak pada waktu malam atau tidak. Kami dijangka sampai pada malam hari. Not sure camne keadaanya.

The critical thing is, aku masih bimbang dengan cara pengangkutan yang terbaik disini. Ada beberapa cara pengangkutan yang boleh digunakan iaitu samaada melalui bus, keretapi, taxi atau kereta sewa.

Bus – aku tak pasti samaada ada atau tidak perkhidmatan ini pada waktu malam. But, I don’t think so ada.

Keretapi – Daripada Airport Soekarno – Hatta, kami perlu ke Station Gambir yang jarak masa perjalanan adalah lebih kurang 1 jam (depend on traffic). Daripada Station Gambir ini, ada 2 pilihan samaada menaiki Train Argogeda atau Parahgangan. Tapi kebanyakan orang akan menaiki Argogeda dek kerana trainnya lebih laju dan selesa. Jarak perjalanannya ialah lebih kurang 3 – 4 jam dan harga tiket untuk kelas executive ialah Rp55K atau lebih kurang RM18. Walaubagaimanapun, kene book awal. Oleh kerana kami sampai Khamis malam jumaat, kami tidak pasti samaada train masih beroperasi atau tidak. Pengsan. Operasinya ialah 10 train daily – katanya. Train terawal ialah pada jam 5.55pagi. Not sure lagi train terakhir. Kalau sempat, memang aku nak pergi sana terus malam kami datang tu. Kalau sempat lah. Tapi so far, kaedah pengangkutan ini memang menjadi pilihan aku. Lebih selamat berbanding yang lain. Oh ya, tambang taxi dari airport ke Station Gambir ialah Rp50K – Rp80K. Manakala bus pula hanya Rp5K.

Taxi/kereta sewa – aku tak tahu kenapa, tapi kebanyakan mereka menyatakan tambang taxinya flexible. Kadang dapat terlalu mahal. Jadi digalakkan untuk menaiki taxi blue bird sahaja. Taxi vios katanya. Taxi ini menggunakan meter..jadi lebih adil dan selamat. Ada petak khas untuk taxi blue bird ini. Jadi perlu beratur untuk menaikinya. Pengsan lagi. Banyak entry menyatakan kekesalan tatkala menaiki taxi/kereta sewa. Antaranya tambang yang terlalu over mahal bla bla bla. Hairan, kerajaan tak kawal ke?

Van / Travel – aku tidak pasti kaedah ini diklasifikasikan sebagai apa. Mungkin juga lebih kurang seperti kereta sewa. Cuma saiz kenderaannya sahaja yang lebih besar. Ada juga kes penipuan disini. Ohh.. Takut juga aku. Nak nak kami datang berdua sahaja. Ada blogger yang lebih gemar menggunakan Van Cipaganti ini. Alasannya lebih selesa dek kerana kenderaan ang digunakan ialah Toyota Alpard. Tambang yang dikenakan ialah area Rp200K atau RM70 seorang untuk ke Bandung. Tambang yang dikenakan dikatakan jauh lebih murah berbanding teksi / kereta sewa yang kekadang menjangkau Rp800K. Aiii, bermasalah betul

Selain daripada itu juga, uniknya tempat ini ialah bayaran tol perlu dibayar oleh penumpang. Makna katanya pemandu teksi tidak akan membayar tol. Pengsan. Jadi, kami perlu servey harga tol disini dan siap siap dengan wang kecil. Hairan, lebuhraya bertol tapi jem tetap juga teruk. Jadi apa ke maknanya..

Selain daripda itu juga, perlu sediakan wang untuk airport tax. Kalau di Bandung, mereka mengenakan Rp60K. Tak pasti lagi berapa Airport Tax untuk Airport Soekarno-Hatta. Lebih kurang kot. Aku kene pastikan juga pada masa bila bayaran ini perlu dilakukan. Aiii..

Sesuatu yang menggusarkan aku ialah, kebanyakan entry menyatakan keadaan jalan yang sempit, manusia yang terlalu ramai.. Bersesak sana sini dan juga banyak peminta sedekah serta penjual jalanan. Ramai yang merasa terganggu dengan situasi ini khasnya peminta sedekah dan penjual jalanan. Risau juga nie. Kene take care betul betul. Lucky datang berdua sahaja.

Mungkin aku perlu memikirkan tempat shopping yang benar benar utama dahulu. Daripada sini, aku akan terus pilih hotel terhampir. Mudah untuk urusan membeli belah. Hurmmm…

Aku mula terasa berdebar debar dan rasa susah hati dengan situasi ini. Siapa tahu, ini merupakan lawatan pertama dan terakhir bagi aku ke tempat seperti ini. Aku tak merasa kesukaran pun tatkala merancang ke HCMC sebelum ini. Pengsan…

Diakui ramai disini ada banyak tempat menarik dan harga yang murah serta sesama islam. Akan tetapi kalau dah terasa terlalu banyak rencah dan remeh.. Aku pun terasa letih.