Beli Pengukus Elektrik Jenama Tefal

Sebelum ini, sewaktu PKP aku ada beli periuk pengukus pada harga sekitar RM40 lebih. Kali ini, aku beli pengukus elektrik jenama Tefal untuk 8 liter pada harga sekitar RM109 – RM119. Tak ingat harganya. Tapi, apa yang aku perasan kalau beli dari orang lain, harganya mencecah RM180 lebih. Terkejut juga harga murah sebab beli dari HomePro.

Aku beli pun sebab nak melangkapkan gajet di dapur. Apa yang aku perasan, dapur lebih bersih (serba serbi) selepas menggunakan gajet elektrik hihi.

Jadi, untuk menu pertama yang ingin aku cuba ialah masak dim sum. Kalau beli di restoran dim sum agak mahal harganya. Jadi, aku beli dim sum segera di Mydin dan masak sendiri. Rasa pun lebih kurang sama (atau mungkin memang sama) ahaks.

Insyaallah, menuju cara pemakanan yang lebih sihat. Kurangkan penggunaan minyak.

Goreng Ayam Guna Air Fryer

Ini adalah pengalaman pertama kali aku memggunakan Air Fryer. Sengaja beli jenama Haier ini sebab di bahagian hadapan ada diberikan panduan asas utk jangkamasa dan suhu bagi jenis masakan yang ingin dimasak.

Excited nak guna. Beli minggu lepas dan beberapa hari kemudian baru berkesempatan menggunakannya. Untuk pertama kali, aku cuba masak ayam goreng kunyit.

Resepi Ayam Goreng Kunyit (Guna Air Fryer)

  • Ayam yang dicincang kecil
  • Serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

Gaulkan rata bahan-bahan tersebut. Peram untuk jangkamasa yang bersesuaian. Macam aku, peram sehari semalam dalam peti sejuk. Ahaks.

Nak sedap, bubuh kunyit lebih sedikit. Sewaktu nak masak, letak minyak sedikit untuk berikan rasa yang sedap. Taklah kering sangat. Aku masak beralaskan lapik aluminium (rasanya namanya). Jadi, taklah mengotorkan sangat bakul air fryer itu.

180 darjah celcius dalam masa 20 minit. Balikkan ayam sewaktu minit ke 10. Alhamdulillah sedap dan cantik kejadiannya. Tak berminyak sangat dan rasanya pun lebih kurang masak dengan menggunakan cara biasa.

Alhamdulillah, dapur basah jadi lebih bersih dan nampak terurus dengan adanya gajet dapur ini hahaha. Syukur

Tips dan Panduan Membeli / Memilih Air Fryer

Tips dan Panduan Membeli / Memilih Air Fryer

Bajet

Perkara pertama yang perlu diambil kira ialah soal bajet. Berapa peruntukan yang diberikan untuk memberi Air Fryer ini? Bawah RM200 atau bawah RM300 atau bawah RM400 atau keatas?

Baca: Membeli Air Fryer Haier HA-AF40 4 Liter

Kapasiti

Jika berkeluarga ramai, mungkin perlu beli Air Fyer yang berkapasiti besar. Begitu juga sebaliknya, jika punya ahli keluarga atau duduk di rumah bujang, tak perlulah Air Fryer yang berkapasiti besar. Cukup sekadar ada bagi penggunaan yang optimum. Selalunya, 1-2 orang (2L – 3.8L), 4-6 orang(4L – 6 L) atau dari 6 orang (10L ke atas).

Kebanyakan Air Fyer mempunyai kuasa watt antara 1300 hingga 2000 watt atau lebih. Watt yang rendah memerlukan masa memasak yang lebih lama berbanding kuasa watt yang tinggi.

Beli di Mana

Kini, kita ada dua pilihan samaada mahu beli secara dalam talian mahupun beli di kedai fizikal. Bezanya, jika beli di kedai atas talian (Shopee, Lazada, WowShop atau Go Shop), jika tidak boleh look and feel produk itu selagi mana tidak sampai depan mata. Perlu buat kajian mahupun baca review orang mengenai jenama / model tersebut. Mahu beli dari penjual biasa atau kedai rasmi jenama berkenaan? Selalunya, kedai biasa akan menjual harga yang lebih murah berbanding harga rasmi. Namun, pada masa yang sama, perlu lihat rating / review pembeli sebelumnya untuk memastikan ia tidak bersifat scammer.

Berbeza pula halnya jika kita membeli di kedai fizikal. Harganya mungkin lebih mahal berbanding kedai atas talian. Namun, kita boleh look and feel Air Fryer itu sebelum membelinya. Boleh juga mendapatkan penerangan daripada pembantu jualan di kedai terbabit sebelum mengambil keputusan akhir untuk membeli model / jenama Air Fryer yang diinginkan.

Baca: Koleksi Ucapan Pantun Hari Jadi

Ciri-Ciri Air Fryer

Mahukan Air Fryer yang bagaimana? Butang digital atau analog? Ada orang suka paparan butang digital dan begitu juga sebaliknya. Butang analog/manual lebih mesra warga emas dan kanak-kanak.

Jenama apa yang berkenan dihati. Pilih Air Fryer keluaran jenama yang dipercayai dan sudah sedia dikenali dipasaran. Lihat teknologi apa yang digunakan. Bagaimanakah waranti serta urusan pusat servisnya. Bagaimana proses tuntutan boleh dibuat dan dimana? Rekabentuk serta warna juga memainkan peranan. Adakah ia mesra pengguna.

Ohh, Air Fryer apa yang boleh muat ayam seekor? Kena lihat juga saiz ayam seekor itu macam mana. Perlu lihat dan diberitahu orang kenalan, Air Fryer berkapasiti 2.5L pun sudah memadai untuk masak ayam seekor.

Jenis Air Fryer

Terdapat pelbagai jenis Air Fryer dipasaran. Jenis Drawer (tarik bakul), turbo (seperti periuk nasi), oven, halogen oven mahupun air fryer yang berharga RM1000 dan keatas. Setiap jenis Air Fryer ini mempunyai kapasiti yang berbeza.

Antara jenama Air Fryer yang ada dipasaran adalah:-

  • Breville
  • Tefal
  • Philips
  • Khind
  • Haier
  • Midea
  • Elba
  • Pensonic
  • Russell taylors
  • Pery smith
  • Amgo
  • Chiwawa
  • Riino
  • Butterfly
  • Hetch
  • Giselle
  • Samu giken
  • Trio
  • Morgan
  • Panaletrik
  • Nakada
  • Primada
  • MEC
  • Faber
  • Meck
  • MAG
  • XMA
  • Sincero
  • Buffalo
  • Flavorwave
  • La gourmet
  • Firenzzi
  • Kifer
  • Vees
  • Milux
  • Innofood
  • SSODD
  • Zenne
  • Birkeshire
  • Kelen munoz
  • MMX
  • Zodiac
  • Volten
  • Keshuai
  • Morrison

Membeli Air Fryer Haier HA-AF40 4 liter

Alhamdulillah, ada rezeki lebih untuk membeli dan memiliki Air Fryer sendiri. Selepas membuat sedikit kajian dan pembacaan di internet – Google, Facebook, Lazada dan Shopee, akhirnya aku memilih untuk membeli Air Fryer jenama Haier yang berkapasiti 4 liter pada harga RM309 sahaja. Pada asalnya aku agak keliru nak beli jenama apa? – Philips atau Tefal atau Haier. Akhirnya atas faktor harga, user friendly dan kapasiti, aku memilih Air Fryer jenama Haier HA-AF40.

Faktor pertama aku pilih adalah ada gambar panduan waktu dan suhu pada paparan hadapannya hahahaha. Senang nak adjust suhu dan masa. Sebab pada masa ini aku pun ada Microwave Oven jenama Electrolux. Tapi tak reti guna sebab button yang ada pelik-pelik. Rugi je beli dan pasang di dapur.

Teruja sebab dah lama sangat impikan nak memiliki ‘gadjet’ ini. Tambah teruja sebab order pagi rabu lepas, keesokan harinya dah dapat. Memang terbaik dan pantas penjual di Shopee itu. Lagipun harga yang ditawarkan pun murah berbanding harga yang ditawarkan di Kedai Haier rasmi. Cara pembungkusan pun baik dan selamat. Review pun banyak dan kelihatannya stok yang telah terjual pun banyak yang amat.

Aku tak cuba lagi nie. Esok kot nak cuba masak ayam panggang ke apa camne. Pada bungkusan itu pun ada diberikan buku resepi. Jadi, kita ikut dulu mana yang rasa berkenan dihati.

Cara Minum Teh Hijau Agar Cepat Kurus

Aku rasa, PKP ini telah menyebabkan berat badan aku meningkat dengan mendadak. Ditambah pula duduk dengan kawan yang kurus tapi kuat makan. Gigihlah aku memasak menu sedap dan menggemukkan. Menu sedap selalunya menambah berat badan. Dok menambah nasi sokmo. Ahaks

Baca: Review Selepas Lebih 3 Bulan Guna Hada Labo Cleansing Oil

Banyak inisiatif sedang aku lakukan untuk kurangkan berat badan. Antaranya ialah mengamalkan teh hijau. Selama ini, pelbagai jenis teh hijau telah aku cuba. Tapi, setakat ini Teh Hijau jenama Boh paling sedap diminum (bagi aku). Harga pun tak mahal dan tak murah mana. Harga standard yang mampu milik.

Sebelum-sebelum ini, kalau nak kurukan badan, aku akan amalkan teh hijau sampai aku rasa jemu. Terbukti berkesan untuk aku. Perut terasa ringan dan asyik nak kencing je. Sebab katanya Teh Hijau ini meningkatkan metabolisma.

Teh hijau ni banyak manfaatnya jika diamalkan setiap hari. Antaranya ialah

  • Anti penuaan, nampak muda remaja
  • Meningkatkan metabolisme
  • Sumber tenaga
  • Mengurangkan kolesterol
  • Membakar kalori
  • Mengurangkan risiko kena kanser
  • Mencegah kegemukan

Senarai ini aku dapat daripada Google. Banyak juga hasil pembacaan yang menghasilkan kesimpulan seumpama senarai diatas. Khabarnya, teh hijau ini telah menjadi amalan kepada masyarakat Jepun sejak turun temurun. Terbukti, jika kita lihat, umur penduduk Jepun memang panjang kebanyakkannya.

Baca: Latest Wishes for Birthday to Inspire You

Bagi aku, tak perlu ambil produk kurus itu dan ini. Cukup sekadar amalkan teh hijau setiap hari dan lakukan senaman sekurang-kurangnya 2 kali seminggu atau lari antara 5KM hingga 10KM. Settle.

Minum teh hijau pula jangan tambah guna atau memana pemanis lain. CUkup sekadar teh hijau dan air panas semata-mata. Aku rasa, manis teh hijau itu sendiri sudah memadai untuk mengenakkan lidah yang merasa. Hahaha

Cara Minum Teh Hijau Agar Cepat Kurus Cara Minum Teh Hijau Agar Cepat Kurus

Review Selepas Lebih 3 Bulan Guna Hada Labo Cleansing Oil

Selepas menggunakan Cleansing Oil jenama Simple, aku bertukar angin mencuba Cleansing Oil jenama Hado Labo. Sebab nampak macam popular je. Teringin juga kenapa produk ini popular dan mendapat reaksi positif dikalangan warganet. Aku beli Hado Labo Cleansing Oil ini di Guardian pada harga sekitar RM55. Memang harga pasaran sekitar harga itu – more or less.

Baca: Perlukah – Cara Double Cleansing Yang Betul

Aku hanya pakai apabila ada menggunakan sunscreen atau mask. Katanya perlu untuk memastikan kulit wajah betul betul bersih. Pernah juga satu ketika aku tak pakai cleansing oil ini. Habis naik jerawat di muka. Sebab pakai sunscreen tapi menggunakan pencuci muka Cetaphil je hahaha. Pengsan.

Pakai sehari sekali. Memang lambat habis ler 200ml itu kan. Sampai la ni rasanya baru pakai separuh botol. Aku rasa, hujung tahun ini baru habislah kot. Apapun, aku puas hati dengan cleansing oil jenama ini. Kelihatan lebih elok dan melmbab kulit berbanding jenama aku pakai sebelum ini. Mungkin sebab cleansing oil ini menggunakan Hyaluronic Acid yang memang sangat berkesan untuk melembabkan kulit.

Falling love betul dengan Hyaluronic Acid sejak aku pakai Hyaluronic Acid jenama The Ordinary. Betul-betul melembabkan kulit muka. Tak perlu pakai apa sekalipun, kulit masih terasa lembab.

Jenis packaging / botol pun mesra pengguna. Nak cuci pun mudah. Kalau tak jumpa jenama lain untuk dicuba, maunya aku beli cleansing oil jenama ini lagi nanti haha.


Formulated with high purity Olive Oil to deep clean and gently remove dirt, ecessive oil and stubborn makeup instantly, high cleaning ability even for water-proof mascara, gentle to your delicate wyw area and eye lashes, enhanced with super hyaluronic acid to intensely hydrate and maintain skin’s moisture balance leaving skin feeling soft & smooth, it is water-soluble, does not leave unpleasant greasy feeling.

Baca: Wishes on Birthday – With Sweet Image

Directions
Keep your hands and face dry, pump sufficient cleansing oil onto your palm and gently massage onto your face and eye area, wet face to emulsify cleansing oil, rinse thoroughly with water.

Ingredients
Water,Butylene Glycol, Sodium Myristoyl Glutamate, Sorbitol, Sodium Methyl Cocyl Taurate,Sodium Lauroyl Glutamte, Cocomide DEA, Myristic Acid,Glyceryl Stearate, Sodium Chloride, Lauric Acid,PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polyglyceryl-2 Isostearate, Polyquaternium-7, Methylparaben, Sodium Acetylated Hyaluronate, Hydroxypropyltrionium Hyaluronate.

Toner Acwell Licorice pH Balancing Cleansing

Stok Acwell Licorice pH Balancing Cleansing Toner sudah habis. Untuk kegunaan pejabat dok minta ehsan rakan sepejabat. Seriau sebab dok habis cepat sangat hahaha. Kami satu pejabat pakai Toner Acwell ini. Hasil daripada testimoni dan cadangan daripada Ismeet. Pengsan

Hajat dihati nak juga mencuba jenama lain. Tapi, nanti dahulu. Sebab kulit muka kelihatan sudah serasi dengan toner jenama Acwell ini. Kita tangguhkan dahulu hajat.

Oleh kerana dok cepat sangat habis guna botol 150 ml, aku pun terus beli botol yang berisipadu 300ml. Boleh lah pakai lama sedikit. Harga pun sekitar RM71 sahaja berbanding 150ml yang berharga sekitar RM40 lebih.

Nak penggunaan yang lebih optimum, aku guna kapas. Dok tepek-tepek tiap pagi dan malam. Dok sama sama pakai produk yang sama di pejabat ini senang. Habis je stok, boleh kongsi minta sikit atau sama sama beli untuk restock.

Testomoni produk pun boleh dapat dengan mudah. Sebab kami saling tengok keberkesanan sesuatu produk yang digunakan. Kalau dia pakai OK, bolehlah rakan yang lain mencuba sedikit. Kot OK juga, boleh beli dan guna juga hahaha.

Sudah 4 atau 5 botol pakai toner jenama ini. Tak ingat sebab banyak sangat hahaha. Setakat ini, toner je yang tak bertukar jenama. Teringin juga nak pakai sunscreen jenama Acwell ini. Orang kata OK. Insyaallah next time boleh pakai. Tunggu yang sedia ada habis dahulu.

Rindu Nak Makan Kimchi Jjigae di Sapoong

Amboi, lama benar tak dapat makan bertemakan Korea di Restaurant Sopoong IOI CityMall Putrajaya. Kali terakhir bila ek? Sebulan sebelum PKP bermula rasanya. Lebih kurang 4 bulan tak makan kimchi hahaha. Kelakar.

Seperti biasa, menu kegemaran aku adalah Kimchi Jjigae Seafood. Ya tuhan, rindunya nak merasai rasa masam kimchi haha. Nyum Nyum Nyum

Kali ini aku ajak Fadzil. Tengok gaya, Dr Jawa ini tak berapa gemar dengan menu Korea. Rasanya, masakan aku lebih memenuhi citarasa dia kot hahaha. Sebab? Dia makan tak habis. Di rumah, kesemua masakan yang aku masak, habis dijamahnya. Pakcik cerewet, memang macam itu gayanya.

Aku sudah cuba buat Kimchi Jjigae ini dirumah. Tapi. tak pernah berjaya. Tak sesedap apa yang aku harapkan. So, maknanya memang kena makan di kedai je lah gamakanya.

Die Hard Fan Kimchi Jjigae Seafood aku ini. Jadi, memang tak order menu selain daripada ini ahaks.

Review – Pengalaman Guna Web Hosting ServerFreak

Sudah nak menginjak setahun aku menggunakan servis web hosting daripada syarikat ServerFreak ini. Tatkala sedang menyusun duit syilling untuk membuat bayaran tahunan, dapat notifikasi via email menyatakan bandwith aku bakal fully utalize dalam masa 3 hari sahaja lagi. Pakej yang aku gunakan adalah Semi-Pro (RM299 setahun). Monthly bandwith adalah 100GB sahaja. Jadi, aku terpaksa upgrade kepada Pakej Professional RM499 / year yang berikan aku unmetered monthly data transfer / bandwith.

Aku menggunakan 2 akaun web hosting berbeza dari ServerFreak ini. Tiap satu untuk 2 domain yang berbeza. Boleh je nak gabungkan keempat domain dalam satu akaun. Tapi, aku nak kurangkan risioko web down. At least kalau satu down, satu lagi masih onz. Jadi, iklan yang terpapar tidak dikacau dan akhirnya, income yang dijana tidak terganggu.

Baca: Pantun Raya Mengikut Loghat / Bahasa Negeri

Alhamdulillah, setakat ini aku puas hati dengan servis yang diberikan. Servis syarikat web hosting sebelum ini pun okay. Tapi, servis yang disediakan dan ditawarkan oleh ServerFreak ini ada lebih value added. Contohnya, ServerFreak ada servis Chat pada client area. Apa-apa hal dan pertanyaan aku boleh ajukan disini dan aku boleh dapat jawapan lebih pantas berbanding cara lama – create ticket melaluii sistem pertanyaan / hantar email.

Lagi satu, segala bagai tetapan ada disertakan dalam akauan dalam talian – untuk upgrade atau downgrade. Segalanya disitu tanpa perlu hantar email/ticket pertanyaan. Godek sana sini everything was there. Which is good for people like me. Klik klik, bayar dan sistem secara pantas terus upgrade akaun aku. Macam baru sahaja tadi, aku bayar untuk upgrade akaun. Tak perlu tunggu lama, akaun terus upgrade. Settle, tak payah banyak tanya atau email butiran. everything connecting.

Baca: Malaysia Best – The Ordinary Serum Skincare

Disini pun ada butiran lengkap cpanel. Tak payah nak login asing untuk tahu details pasal perkara teknikal dan metrics. Semuanya ada dalam client area. Sebelum ini semasa menggunakan syarikat lama, jenuh aku login asing. Sokmo lupa password. Renyah banyak.

Doakan 4 domain aku meriah dengan visitor. Then, bolehlah aku tambah satu lagi akaun untuk 2 domain baharu hahahaha. Insyaallah. Jadi, jika ditanya web hosting mana yang terbaik di Malaysia setakat ini? Aku akan jawab ServerFreak.