Alpha Arbutin Kebaikan. Bagus sangat ke?

Alpha Arbutin boleh dijadikan pengganti kepada hydroquinone sebagai alternatif yang selamat dan semulajadi untuk kulit yang lebih cerah.

Ia merupakan sebatian semulajadi yang diekstrak daripada pelbagai sumber tumbuhan semulajadi seperti bearberry, blueberry, cranberry, kulit pir dan gandum.

Alpha Arbutin Kebaikan

Dalam ujian klinikal, alpha arbutin telah didapati lebih berkesan berbanding asid kojic atau hydroquinone. Alpha Arbutin adalah tulen dan larut air. Ia banyak digunakan dalam banyak produk pemutihan penjagaan kulit

Baca: Khasiat & Keburukan Teh Hijau Untuk Kurus

Kebaikan Alpha Arbutin

Satu kajian mencerahkan kulit pada 80 wanita menunjukkan bahawa emulsi yang mengandungi 1% alfa Arbutin menyebabkan pencerahan kulit kesan lebih cepat dan lebih ketara selepas 1 bulan berbanding dengan komponen tunggal lain yang biasa digunakan pada tahap penggunaan 1%.

Alpa Arbutin merupakan agen pencerah semulajadi. Kandungan yang satu ini dapat membantu mengurangi produksi melanin yang menyebabkan pigmentasi pada kulit. Sekaligus menjadikan kulit tampak lebih cerah dengan cara mengurangkan aktivitas enzim tirosinase.

Selain mengatasi kekusaman dan kulit yang gelap, Alpha Arbutin juga dapat digunakan untuk mengatasi berbagai masalah kulit kusam dan noda hitam di wajah.

Baca: Ucapan Hari Lahir Paling Panjang

Membantu mengurangkan masalah parut jerawat, tona kulit tidak sekata dan kulit kusam.

Penggunaan produk penjagaan wajah yang mengandungi Alpha Arbutin secara teratur boleh membantu membuatkan wajah bersih. Kandungan bahan aktifnya mampu bekerja sama seperti asid lactic.

Alpa Arbutin juga memiliki fungsi sebagai pelembab kepada kulit. Ia sangat cocok untuk mereka yang mempunyai masalah kulit kering.

Kandungan bahan aktif pada Alpha Arbutin mempu meredakan jerawat yang baru mahu tumbuh. Titiskan sahaja cecair Alpha Arbutin pada jerawat. Insyaallah ia akan mampu mengempiskan dan mengeringkan jerawat.

Alpha Arbutin kebaikan

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI