Adakah saya hamil? Tanda Tanda Hamil 1 Hari

Adakah saya hamil? Tanda Tanda Hamil 1 Hari

Adakah saya hamil? Tanda Tanda Hamil 1 Hari

Tanda-tanda awal kehamilan boleh berbeza bagi setiap orang dan dari kehamilan ke kehamilan. Ada yang merasai perubahan dan ada juga sebaliknya. Antara gejala normal pada awal kehamilan termasuk terlepas haid, perlu kerap kencing, payudara lembut, rasa letih dan berasa mual pada waktu pagi.

Apakah simptom biasa kehamilan?

Setiap orang mengalami simptom kehamilan yang berbeza dan pada masa yang berbeza mengikut individu. Adalah penting untuk tidak membandingkan kehamilan anda dengan orang lain. Ini kerana, gejala kehamilan boleh berbeza-beza secara mendadak.

Terdapat beberapa tanda awal kehamilan yang mungkin anda boleh alami atau tidak. Gejala yang paling biasa termasuklah:

Terlepas Haid

Tanda kehamilan yang paling biasa dan jelas ialah terlepas haid. Ini bermakna kitaran haid anda telah berhenti dan anda tidak akan datang haid lagi sehingga selepas bayi anda dilahirkan.

Namun, terlepas haid tidak selalu menandakan kehamilan. Anda juga boleh terlepas haid akibat tekanan, senaman berlebihan, diet, ketidakseimbangan hormon dan faktor lain yang mungkin menyebabkan haid tidak teratur.

Kerap Kencing

Sebelum anda terlepas haid, anda mungkin menyedari bahawa anda perlu kencing lebih kerap. Ini berlaku kerana anda mempunyai lebih banyak darah berbanding sebelumnya.

Sepanjang tempoh mengandung, bekalan darah dalam badan akan meningkat. Buah pinggang anda menapis darah anda dan mengeluarkan sisa tambahan. Sisa ini meninggalkan badan anda sebagai air kencing. Lebih banyak darah dalam badan anda, lebih banyak anda perlu kencing.

Keletihan

Kebanyakan ibu mengandung akan berasa sangat letih pada awal kehamilan. Tanda kehamilan ini berlaku kerana tahap hormon progesteron yang tinggi. Sama seperti gejala kehamilan awal yang lain, keletihan cenderung menjadi lebih baik pada trimester kedua (selepas minggu ke-13 kehamilan). Walau bagaimanapun, ia kembali pada trimester ketiga untuk kebanyakan orang.

Morning Sickness – Loya, Muntah

Simptom kehamilan ini boleh berlaku pada bila-bila masa sama ada siang atau malam. Loya boleh berlaku seawal dua minggu kehamilan. Tidak semua orang mengalami loya dan terdapat pelbagai peringkat loya. Anda boleh berasa loya tetapi tidak pernah muntah. Namun, kira-kira separuh daripada orang hamil muntah kerana loya.

Walaupun loya semasa mengandung adalah perkara biasa, ia boleh menjadi masalah jika anda mengalami dehidrasi. Dapatkan khidmat nasihat dan rawatan doktor jika anda mengalami loya dan dehidrasi yang melampau.

Payudara sakit (dan bengkak)

Payudara anda boleh menjadi lembut apabila disentuh semasa mengandung. Kesakitan ini mungkin sama dengan rasa payudara anda sebelum haid.

Kawasan sekitar puting anda mungkin juga mula menjadi gelap dan membesar. Namun, kesakitan ini bersifat sementara dan pudar apabila badan anda terbiasa dengan peningkatan hormon.

Anda juga mungkin akan mendapati bahawa payudara anda telah menjadi lebih besar dan coli anda lebih ketat daripada biasa.

Perlu diingatkan disini, satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti bahawa anda hamil adalah dengan mengambil ujian kehamilan atau meminta doktor melakukan ultrasound.

Apakah tanda-tanda kehamilan awal yang kurang biasa?

Terdapat beberapa tanda tambahan kehamilan awal yang tidak begitu biasa. Sama seperti gejala yang paling biasa, tanda-tanda kehamilan ini mungkin atau mungkin tidak berlaku. Penting untuk diingat bahawa setiap orang adalah berbeza dan mengalami tanda-tanda kehamilan secara berbeza.

Tanda-tanda kehamilan awal yang kurang biasa boleh termasuk:

  1. Keinginan makanan, kelaparan berterusan dan keengganan makanan
  2. Rasa logam dalam mulut anda
  3. Sakit kepala dan pening
  4. Kekejangan
  5. Mood tidak stabil
  6. Sesak nafas
  7. Kembung perut

Rujukan: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant

Tanda Tanda Hamil 1 Hari

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI