10 Tanda – Cara Nak Tahu Hamil Tanpa Pregnancy Test

10 Tanda - Cara Nak Tahu Hamil Tanpa Pregnancy Test

Adakah anda sedang cuba meneka jika anda hamil dengan membaca pelbagai tanda dan gejala? Ramai wanita terus tertanya-tanya “Bagaimana saya boleh tahu bahawa saya hamil?” atau “Cara Nak Tahu Hamil Tanpa Pregnancy Test?

Kadang-kala, untuk situasi tertentu, anda boleh mengetahui diri hamil tanpa perlu melakukan ujian. Namun, perlu ditekankan disini, hanya ujian klinikal yang betul boleh mengesahkan kehamilan.

Tanda-tanda awal kehamilan boleh berbeza-beza bagi setiap wanita. Sesetengah tanda boleh menunjukkan kehamilan walaupun anda belum mengambil ujian.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda hamil, tanpa mengambil sebarang ujian? Berikut adalah beberapa tanda dan gejala biasa yang boleh menunjukkan kemungkinan kehamilan berlaku:

1. Terlepas Haid

Kitaran haid wanita adalah alat yang sangat boleh dipercayai untuk memeriksa kehamilan. Ia adalah kaedah semulajadi tubuh untuk mengeluarkan lapisan dalam rahim setiap bulan. Jika telur berjaya disenyawakan oleh sperma, ia akan melekat pada dinding rahim dan tidak akan “ditumpahkan” oleh badan anda.

Jika kitaran haid anda teratur dan anda tiba-tiba terlepas satu kitaran atau terdapat kelewatan, ia boleh menunjukkan kemungkinan kehamilan. Ini mungkin bukan petunjuk yang boleh dipercayai jika anda mengalami haid yang tidak teratur.

2. Bintik Pendarahan

Adalah mudah untuk mengira bintik-bintik ini sebagai permulaan kitaran haid anda yang seterusnya. Jika anda melihat beberapa bintik dan kitaran haid anda tidak bermula seperti yang diharapkan, maka ia boleh menunjukkan kehamilan.

3. Kekejangan

Kekejangan adalah normal dalam kitaran haid wanita. Sesetengah wanita boleh mengalami kekejangan bersama-sama dengan tompok apabila implantasi berlaku. Ia mungkin sangat ringan dan mudah terlepas oleh sesetengah orang, Manakala sesetengah wanita yang lain pula boleh mengalami kekejangan yang teruk.

Walau bagaimanapun, kekejangan ini boleh berasa sedikit berbeza daripada kekejangan kitaran haid yang biasa. Kekejangan implantasi boleh terasa seperti tusukan kecil atau menarik sekitar rahim anda. Anda juga mungkin mengalami kesemutan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

4. Payudara Sensitif/Sakit

Payudara anda boleh menjadi lembut dan sakit kerana ia membengkak dengan hormon. Ini adalah salah satu gejala utama yang akan anda alami apabila kehamilan berlaku. Mereka boleh berasa sangat lembut untuk disentuh dan kadang-kadang boleh menyakitkan. Puting anda mungkin menjadi lebih gelap dan lebih sensitif juga. Sesetengah wanita mungkin melihat bintik putih kecil di sekitar puting.

5. Muntah/Loya

Walaupun dikenali sebagai morning sickness, ia boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari. Seorang wanita hamil boleh berasa loya atau muntah kerana perubahan hormon. Ia boleh berlaku secara tiba-tiba atau dicetuskan oleh makanan atau bau tertentu.

Deria bau dan rasa wanita boleh menjadi bertambah baik atau berubah secara drastik semasa mengandung. Jika anda perasan anda boleh menghidu apa yang orang lain tidak dapat, atau bau atau rasa. Ini mungkin bermakna hormon kehamilan anda sedang meningkat, sekali gus menandakan kehamilan.

6. Keletihan

Badan anda bekerja keras untuk mencipta ‘kehidupan baru’. Ia boleh mengakibatkan keletihan yang tidak dapat dijelaskan. Anda mungkin akan perasan, anda ingin tidur sebentar pada waktu yang ganjil atau tidak dapat melakukan aktiviti biasa anda dengan tahap tenaga seperti sebelumnyua. Ini mungkin menunjukkan kehamilan.

7. Perubahan Selera Makan

Sesetengah wanita boleh mengalami peningkatan mendadak terhadap selera makan mereka. Kehamilan mungkin boleh menjadikan mereka makan lebih banyak daripada biasa.

Sesetengah wanita akan sentiasa berasa kenyang dan tidak boleh makan banyak. Terdapat juga Wanita yang mengalami perubahan selera makan semasa kitaran haid terjadi. Jika anda merasakan perbezaannya lebih daripada biasa atau berterusan, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

8. Perubahan Mood

Perubahan hormon mempengaruhi mood kita. Ramai wanita mengalami perubahan mood walaupun semasa kitaran haid. Apabila anda hamil, turun naik hormon boleh menjadi lebih berat, membawa kepada perubahan mood yang lebih drastik.

Jika anda perasan anda gembira seketika dan sedih pada masa berikutnya, berasa lebih marah daripada biasa, mudah marah, dan lain-lain, ia boleh menunjukkan kehamilan.

9. Kerap Kencing

Tekanan tambahan pada rahim semasa implantasi dan lonjakan hormon dalam rahim boleh menyebabkan peningkatan kekerapan buang air kecil. Anda mungkin tidak banyak membuang air kecil tetapi anda akan berasa kerap untuk ke tandas.

10. Suhu Badan

Suhu badan wanita boleh menunjukkan banyak perkara. Ia bukan sahaja boleh memberitahu bila anda sedang ovulasi malah boleh menunjukkan kehamilan.

Suhu badan wanita cenderung meningkat semasa ovulasi, menunjukkan badannya bersedia untuk hamil. Jika suhu basal tidak menurun walaupun dua minggu selepas ovulasi, maka ia adalah petunjuk kehamilan yang kuat.

Semua simptom yang dinyatakan di atas mungkin dialami oleh wanita pada awal kehamilan atau tidak. Kadangkala anda mungkin mengalami mana-mana gejala ini disebabkan kitaran haid yang tertangguh juga. Mengalami satu atau lebih gejala ini tidak mengesahkan kehamilan. Doktor anda akan mengesahkan kehamilan hanya selepas ujian yang disokong secara klinikal.

Cara Menguji Di Rumah Untuk Kehamilan

Terdapat banyak kit kehamilan yang terdapat di pasaran yang membolehkan anda membuat ujian di rumah. Ujian ini berfungsi paling baik jika anda mengambilnya beberapa hari selepas terlepas haid. Jika anda menguji kehamilan sebelum terlepas haid, ia mungkin menunjukkan negatif palsu.

Jadi, berapa lama masa yang diambil untuk mengetahui sama ada anda hamil dengan pasti? Selalunya, doktor akan meminta anda mengambil ujian darah beberapa minggu selepas anda terlepas haid.

10 Tanda – Cara Nak Tahu Hamil Tanpa Pregnancy Test 10 Tanda – Cara Nak Tahu Hamil Tanpa Pregnancy Test

Published by

Dennis Zill

Freelance Blogger - Gemar mengambil gambar (masih lagi belajar teknik yang betul) - Suka Jalan-jalan & Traveling untuk mencari pengalaman baru - Pencinta kucing yang tegar. Kenali Dennis Gill lebih lanjut di SINI